Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen overheidsmaatregelen tegen Kidsplus

Het ministerie van SZW gaat zelf geen maatregelen nemen tegen de slecht presterende kinderopvangorganisatie Kidsplus, antwoordt staatssecretaris Van Ark op Kamervragen. Locaties worden afzonderlijk geïnspecteerd en aangepakt binnen de eigen gemeente.
AdobeStock

PvdA-kamerlid Gijs van Dijk heeft staatssecretaris Van Ark gevraagd waarom de overheid niet kan optreden tegen kinderopvangorganisatie Kidsplus. Verschillende locaties van Kidsplus staan onder verscherpt toezicht of zijn zelfs gesloten. Uit de antwoorden blijkt dat de staatssecretaris niet wil treden in de verantwoordelijkheden van gemeentes. Die kunnen handhaven als er misstanden blijken te zijn.

Gedwongen sluiting

Van Ark meldt dat Kidsplus zelf niet staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. ‘Dit betekent dat deze organisatie zelf geen kinderopvanglocaties exploiteert. Er zijn wel opvanglocaties (in verschillende gemeenten) die gelieerd zijn aan deze organisatie. De gemeenten en GGD’en met aan Kidsplus gelieerde opvanglocaties hebben mij laten weten dat de locaties waar de kwaliteit onder de maat is intensief worden geïnspecteerd. In de gemeente De Bilt heeft dit bijvoorbeeld geresulteerd in een gedwongen sluiting van twee locaties. En de gemeente Veenendaal geeft aan dat ook daar – na meerdere inspecties in korte tijd – de inzet van zware handhavingsinstrumenten wordt overwogen’, schrijft ze in de brief aan de Tweede Kamer.

Locatiegericht toezicht

De staatssecretaris schrijft dat inspectie en handhaving locatiegericht is. ‘Dit betekent dat het toezicht plaatsvindt daar waar de kinderen worden opgevangen. En dat opvanglocaties die slecht presteren gericht kunnen worden aangepakt. Ik vind het waardevol en proportioneel, dat slechte prestaties van één of meerdere locaties niet automatisch leiden tot sluiting van andere (goed presterende) locaties van dezelfde organisatie. Sluiting van goed presterende locaties is niet in het belang van de kinderen (en hun ouders) die hier worden opgevangen.’ De locaties van Kidsplus in Apeldoorn blijken bijvoorbeeld niet ondermaats te presteren.

Samenwerking

Van Ark laat wel weten dat normaal gesproken er geen uitwisseling is van informatie tussen verschillende gemeentes over toezicht in handhaving. Maar in dit specifieke geval van Kidsplus is er wel intensief overleg en uitwisseling van gegevens. De staatssecretaris erkent dat het wenselijk is om informatie over slecht presterende organisaties uit te kunnen wisselen. Ze is hierover in overleg met GGD GHOR en de VNG over het verder verbeteren van de toegankelijkheid en uitwisseling van dergelijke informatie.

Lees hier de complete brief met antwoorden van staatssecretaris Van Ark >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.