Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Geen nagellak in de kinderopvang: ‘Tijd voor een andere baan’

Onlangs schreven we over de ‘verduidelijkte’ hygiënerichtlijnen van het RIVM, waarin staat dat pedagogisch medewerkers op de groep geen nagellak, gelnagels, kunstnagels of andere nagelversieringen (meer) mogen dragen. En wat blijkt? Daar vinden jullie wat van. Het bericht op onze Facebookpagina ging viraal met maar liefst 320 opmerkingen. ‘Je mag straks niks meer.’
nagellak
Beeld: AdobeStock
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Kinderopvangtotaal.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

8 REACTIES

 1. Heel bijzonder dit! In ons kinderdagverblijf geven wij aan dat nagellak en gelnagels wel zijn toegestaan mits er een nette lengte word aangehouden. Doorgaans zijn degenen die mooie nagels dragen netjes op hun nagels en handhygiëne. Wanneer er geen nagellak word gedragen en de nagels van Pm’rs zwarte randen bevatten hebben wij daar meer moeite mee. Als je het hebt over handhygiëne. Nee onze werknemers mogen zeker nagellak en gelnagels dragen.
  Zoals ik het lees is iedereen die een reactie hier achterlaat het er niet mee eens. Nee, wij ook niet. Inderdaad waar ligt de grens van regels en verboden. Kinderen zijn geen porceleinen poppetjes. Zij moeten in de zandbak kunnen spelen, zand eten, vies worden. Kinderen moeten weerstand opbouwen en niet in een glazenkast worden opgesloten.
  De opmerking over de eventuele haarnetjes…….helemaal gelijk! we verliezen als mens zoveel haar per dag, maar dat geldt ook voor de kinderen zelf en ook voor de binnenlopende ouders en verzorgers.
  Het gaat veel en veel te ver daar waar zg pedagogen op hun “gouden”werkplek dingen bedenken om te verbieden. Want bedenken zullen zij het, linksom of rechtsom.
  Laten we eens bedenken hoe het is om het voor de medewerkers in de kinderopvang leuker en uitdagender te maken in plaats van allemaal regeltjes wat NIET mag. Geef deze mensen het plezier in hun werk weer terug en laat ze doen waar zij goed in zijn en dat is de kinderen naar een hoger level brengen in deze maatschappij. Onze maatschappij is er al eentje van alleen maar regels, laat kinderen kinderen zijn en laat pedagogisch medewerkers “mens” zijn en blijven met veel liefde voor het jonge kind, zonder al teveel poespas.

 2. Lees alle reacties
  • Waarom alleen de kinderopvang dan zou dat ook moetengelden voor verpleegkundigen die op kinderafdelingen werken of de gehandicaptenzorg wat als he met kwetsbare ouderen werkt geldt het daar niet voor. Er kunnen ook handschoenen gedragen worden toch. Wat is het volgende een haarnetje we berliezen nogal wat haar op een dag. Wat doet het persoonlijk je kan nooit meer kunstnagels of acryl nagel laten zetten omdat het de volgende dag er weer af moet zijn . En wat als ouders de kinderen zelf nagellak opdoen omdat het kind dat leuk vind omdat ze dat bij haar moeder ziet. Dat is dan ook niet hygiënisch. Om iedereen is goed te laten voelen zou ik gewoon handschoenen aan doen dan is iedereen blij

 3. Als zelfs gellak niet meer mag dan zullen de kinderen binnenkort ook wel niet meer buiten mogen spelen. Daar is er namelijk kans dat ze zand, gras, blaadjes etc. binnen krijgen. Laten we toch even normaal doen en het bereiden van een fruithapje niet zien als een gevaarlijke handeling waarin een flesje nagellak verdwijnt.

 4. hoi nagellak op de kinderopvang?
  ik vindt goed
  pedagogisch medewerkers moet goed voorbeel geven aan onze kinderen.
  een kind van 3 wil al graag nagellak .
  de kinderen kijken alles wat de pedagogisch dragen op het werk ik ben niet tegen negellak of nagelversieering veel ouders hou niet van maar ze sturen hun kinderen naar de opvang ze hebben geen keus
  buiten de opvang mag de pedagogisch dragen wat ze willen
  vroeger iemand kan verschil zien wie is een leraar of juf of een gedagogisch.

  • Sorry maar dit is absurd!!! Nagellak is ook een vorm van verzorging, wat dus laat zien dat je jezelf verzorgd het is maar hoe je het bekijkt. Een goed voorbeeld geven begint bij jezelf door met je kind te praten. Ze zullen van alles nog tegenkomen ook buiten de opvang. Iedereen is anders en ziet er anders uit ook jou kind. Elkaar accepteren ongeacht je uiterlijk dat is belangrijk. We zullen nooit op elkaar lijken en verschil zal er altijd zijn. Bepalen wat een ander doet met haar of zijn lichaam gaat echt te ver!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.