Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen collectief pardon voor gedupeerde ouders

Ouders hadden kunnen weten dat zij de kinderopvangtoeslag in 2012 maandelijks moesten aanvragen in plaats van in één keer, met terugwerkende kracht voor het hele jaar. De gedupeerde ouders komen dan ook niet in aanmerking voor een algemeen pardon. Dat liet minister Asscher weten tijdens het overleg over de kinderopvang met de Tweede Kamer.
Geen collectief pardon voor gedupeerde ouders
Foto: ANP Photo

Voorheen konden ouders wel de kinderopvangtoeslag over een heel jaar ontvangen. Zij deden dit dan vaak in maart, tegelijk met de belastingaangifte. Ouders ontvingen zo in één keer het hele bedrag aan kinderopvangtoeslag over het jaar ervoor. Maar dit systeem bleek fraudegevoelig. Een woordvoerder van minister Asccher zegt hierover in het NRC: ‘Het is moeilijk te controleren als ouders met terugwerkende kracht toeslag aanvragen en het gaat om grote bedragen.’

Voorlichting

Alle ouders zouden eind 2011 een brief hebben ontvangen over de wijziging, maar er zijn ouders die beweren dat zij de brief nooit hebben ontvangen. De SP startte een meldpunt voor gedupeerde ouders en ontving ongeveer vijfhonderd reacties van ouders die hierdoor kinderopvangtoeslag zijn misgelopen. De schade loopt in sommige gevallen op tot duizenden euro’s.

Coulanceregeling

Ouders die eind 2011 al gebruikmaakten van kinderopvang, zijn volgens Asscher individueel door de Belastingdienst benaderd. Ook is er eind 2011 voldoende voorlichting geweest voor ouders om van de wijziging op de hoogte te zijn. Frans Weekers van de VVD hoopt desondanks binnenkort meer duidelijkheid te krijgen over een eventuele coulanceregeling voor gedupeerde ouders. Vooralsnog is de enige oplossing voor deze ouders om bezwaar te maken bij de Belastingdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.