Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef ouders De Parel een slachtofferregeling’

Marianne Velsink
Als het aan het CDA en de SP ligt, wordt er een regeling getroffen met de gedupeerde ouders van kinderopvang De Parel.
1. Slachtofferregeling De Parel.jpg
Het vonnis tegen de eiegnaar van Kinderopvang De Parel verandert de zaak

Deze ouders dachten een paar jaar geleden geluk te hebben met gratis kinderopvang, maar in feite werden ze bedrogen door de eigenaar van de kinderopvangorganisatie. Deze man werd onlangs veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat vonnis verandert de zaak vinden de twee partijfracties. ‘De kinderopvangorganisatie heeft gewoon gefraudeerd. De Belastingdienst is daardoor opgelicht, maar ook de ouders’, aldus Tjitske Siderius, Kamerlid van de SP.

Slachtofferregeling

Ook Pieter Heerma van het CDA vindt dat ouders in aanmerking moeten komen voor een slachtofferregeling. De beide Kamerleden deden hun uitspraken in onderzoeksprogramma Reporter Radio, meldt het Algemeen Dagblad.

Belastingdienst

134 gezinnen zijn door deze fraude gedupeerd. Als snel nadat de fraude aan het licht kwam, ontvingen ouders forse naheffingen van de Belastingdienst. Zij moesten bedragen tot 138.000 euro terugbetalen. Huur- en zorgtoeslagen van gezinnen die niet terug konden betalen, werden ingevorderd. Sommige gezinnen zitten nu nog altijd financieel volledig aan de grond.

Zelf verantwoordelijk

Staatssecretaris Wiebes van Financiën vindt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn en dat de Belastingdienst met het terugvorderen van de bedragen gewoon de wet uitvoert. Maar steeds meer partijen steunen de ouders, zoals de gemeente Capelle aan den IJssel waar de kinderopvang gevestigd was.

‘De overheid heeft het fraudeurs veel te makkelijk gemaakt’, vinden Gjalt Jellesma van BOinK en Marjan ten Hagen van adviesbureau Salto. De overheid moet financiële consequenties daarom niet alleen bij ouders neerleggen. Lees hier wat ze daarmee bedoelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.