Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedupeerde ouders krijgen kinderopvangtoeslag alsnog

Minister Asscher is overstag gegaan en geeft gedupeerde ouders toch de mogelijkheid de kinderopvangtoeslag over 2012 en 2013 met terugwerkende kracht aan te vragen. De termijn waarover ouders hun kinderopvangtoeslag konden terugvragen, wijzigde eind 2011 plotseling per 1 januari 2012. Zij mochten alleen voor dezelfde maand en de maand ervoor kinderopvangtoeslag aanvragen. Veel ouders werden overvallen door deze nieuwe regel en dreigden daardoor toeslag mis te lopen.
Gedupeerde ouders krijgen kinderopvangtoeslag alsnog
Foto: ANP Photo

De Kamervragen en de inventarisatie van de SP hebben blijkbaar geholpen om minister Asscher te laten inzien dat de termijn waarop de nieuwe regel inging, wel heel kort was. Asscher heeft tot vandaag altijd volgehouden dat ouders goed geïnformeerd waren over de wijziging en dat ze dus beter hadden moeten weten.

Belastingdienst
Op de website van het ministerie staat nu dat ouders van wie de aanvraag bij de Belastingdienst is afgewezen, nu alsnog recht hebben op hun kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst zal met deze ouders contact opnemen. Ouders die nog geen aanvraag hadden ingediend en ook toeslag mis zijn gelopen, kunnen alsnog een aanvraag indienen. Het terugdraaien van de beslissing kost de minister ongeveer 30 miljoen euro.

Nieuwe regels per 2014

De maatregel om ouders voor een korte periode kinderopvangtoeslag uit te keren, kwam voort uit fraude-ervaringen. In een aantal gevallen werd door ouders flink gefraudeerd met grote bedragen over een lange termijn. Om dat te voorkomen, wordt de periode waarover ouders hun kinderopvangtoeslag kunnen terugvragen alsnog beperkt per 1 januari 2014. Zij mogen dan toeslag aanvragen tot drie maanden terug en voor de maand zelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.