Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Gastouders voelen zich niet erkend als professional

De meeste gastouders vinden de gastouderopvang een professionele branche, maar merken dat dit van buitenaf (nog) niet zo wordt gezien. Zij voelen zich niet gewaardeerd als professional en hebben het gevoel dat er minderwaardig over hen wordt gedacht en gesproken. Dit is de conclusie van Anne Meijer in haar afstudeeronderzoek aan de Universiteit van Groningen.
Gastouders voelen zich niet erkend als professional
Foto: ANP Photo

De regelgeving voor gastouders is de laatste jaren nogal eens gewijzigd. Daarnaast heeft de gastouderopvang een explosieve groei gekend die door strengere regels is gestabiliseerd. Het doel van de verscherpte regels is om de gastouderopvang te professionaliseren. Anne Meijer, student van de opleiding Algemene Pedagogische Wetenschappen, deed onderzoek naar hoe professioneel gastouders zichzelf vinden.

Professionele identiteit

Vragen die Meijer zichzelf stelde, waren ‘wat is de visie van gastouders op de ontwikkelingen van professionalisering en verhoging van kwaliteit?’. ‘Herkennen gastouders bij zichzelf wel een professionele identiteit en zo ja, wat is hun visie hierop?’ Zij sprak voor haar onderzoek uitgebreid met 28 gastouders van de Groningse kinderopvangorganisatie SKSG en gastouderbureau ThuisHuis.

Overtuigend of bescheiden

25 van de 28 gastouders zien zichzelf als een professional. Meijer onderscheidt drie type visies: de overtuigende professional, de bescheiden professional en de gastouder die weinig waarde hecht aan het woord professionaliteit. Zeventien van de ondervraagde gastouders zijn overtuigende professionals, acht zijn bescheiden professionals en drie gastouders hechten er geen waarde aan. Ondanks dat gastouders zelf wel tevreden zijn over hun professionaliteit, hebben ze het gevoel dat anderen dat niet zo zien. Zij hebben zelfs het gevoel dat er ‘minderwaardig over hen wordt gedacht en gesproken.’

Franchise gastouders

Gastouders die hun opvang zien als een eigen onderneming, hebben meer geloof in hun professionaliteit. Als een gastouder een bewuste keuze heeft gemaakt voor een gastouderbureau, ziet zij zichzelf meer als overtuigende professional. Franchise gastouders geven vaker aan dat ze een overtuigend of bescheiden professional zijn dan gastouders die in dienst zijn van een organisatie. Dat geefft aan dat de vorm van gastouderopvang een rol speelt in hoe professioneel een gastouder zich voelt.

Ouders

In het onderzoek is ook aandacht voor het contact met ouders. De twee meest genoemde vaardigheden die een gastouder moet hebben in relatie tot de ouders zijn: ’transparant zijn’ en ‘beschikken over communicatievaardigheden’. Bijna de helft van de gastouders vindt dat je duidelijk moet zijn naar ouders en grenzen moet aangeven. Er wordt tegenstrijdig gedacht over de relatie met ouders. De meeste respondenten zijn van mening dat een gastouder of alleen een zakelijke relatie met ouders mag hebben of een combinatie van zakelijk en vriendschappelijk.

Communiceren

Op de vraag welke algemene vaardigheden een gastouder moet hebben, worden ‘de ontwikkeling stimuleren van kinderen’, ‘communiceren met kinderen’ en ‘een heldere pedagogische visie’ het vaakst genoemd. Misschien wel het belangrijkste dat de gastouderopvang moet bieden is de veilige en vertrouwde omgeving waarbij kinderen vrij worden gelaten.

KNGO

KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) heeft Anne Meijer als afgestudeerd Pedagogisch wetenschapper inmiddels in de arm genomen om het kader van het Keurmerk Bijgeschoolde bemiddelingsmedewerkers en het Keurmerk Pedagogische Gastouder te definiëren.

7 REACTIES

 1. @J van Loon: Zonder gastouderbureau werken is helemaal niet illegaal, het is alleen geen kinderopvang volgens de Wet Kinderopvang. De opvang kan gewoon prima kinderopvang zijn, de houder geeft haar inkomsten gewoon op bij de Belastingdienst als overige inkomsten of als bedrijf als ze dat is. De ouders hebben alleen geen recht op toeslag in dit geval. Als een gastouder dat gewoon aangeeft naar ouders, is daar helemaal niets mis mee hoor, dat kan gewoon.
  Het blijft jammer dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen professionele gastouder en de simpele oppas of opa/oma die enkel op hun kleinkinderen passen. Er zit een enorm verschil tussen gastouders en een hele groep is zeer professioneel en daar breng ik mijn kind liever heen dan naar een groot kinderdagverblijf, zeker een baby.
  Mijn gastouderbureau werkt uitsluitend met professionele gastouders die minimaal gelijk geschoold zijn aan pedagogisch medewerksters op een kinderdagverblijf en soms zelfs hoger en met veel ervaring. Ik probeer hiermee de professionele gastouderopvang wat meer op de kaart te zetten in Nederland, maar het blijft lastig in gastouderland.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat ik vnl terug hoor, komt het negatieve beeld over gastouders met name voort door de slechte mond tot mond reclame. Ik ben soms behoorlijk geïrriteerd als een vraagouder voor intake komt en vervolgens concludeert dat ‘ik toch wel professioneel bezig ben… Dat ze dachten dat gastouders huismoeders waren met een paar oppas kindjes!’ ik vind zelf de definitie gastouders heel ouderwets klinken. Waarom een leidster op kdv leidster of pedagogisch medewerkster noemen en ons gastouders ipv thuisleidsters oid????

 4. Heb zelf eens geinformeerd hoe het zit als je geen gastouderburo hebt voor de administratie.De vraagouders hebben dan geen recht op kinderopvangtoeslag. Hoop dan ook niet dat er ouders zijn die met zo iemand in zee gaat anders denk je geld terug te krijgen van de belasting en moet je zelf de volle pond betalen

 5. Ik denk dat dat negatief beeld vooral komt omdat veel grootouders op hun kleinkind passen en verder op niemand en dat heeft niets met gastouder te maken. Er word gewoon opgepast.Ik vind dat je jezelf pas gastouder mag noemen wanneer je minimaal 1 kind hebt wat niet familie gerelateerd is wand dan kijken ouders ook heel anders naar die persoon en worden er ook eisen/verwachtingen gesteld omdat je ervoor betaald. Je gaat dit niet makkelijk doen als het je eigen moeder is

 6. De reactie van B G vind heel bijzonder. Een gastouder die zonder een gastouderbureau werkt is geen gastouder. Sterker nog, deze persoon is illegaal bezig en overtreedt de wet.
  Ik vind het een leuk en interessant onderzoek. Ik ben wel benieuwd wat de uitkomst zou zijn wanneer er meer gastouders van landelijke bureaus geïnterviewd zouden zijn.

 7. Sorry hoor, maar je kan ook zelfstandig gastoder zij zónder franchiseformule. Gastouders zijn meestal niet in dienst van een gatsouderbureau, maar zijn sowieso freelancer.
  Een conclusie gebaseerd op een onderzoek van slecht 28?! gastouders, die ook allemaal nog eens via dezelfde organsiatie als franchiser aan het gastouderen zijn…sure!
  Mevrouw Anne Meijer, kom hier eens langs onderzoeken en vagen stellen…bjvoorbeeld hoe de ZZP gatsouder prima zonder administratie uh gastouderbureau werkzaam kan zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.