Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderopvang onder de loep bij De Monitor

KRO/NCRV-programma De Monitor besteedt deze week veel aandacht aan gastouderopvang. Tipgevers meldden de redactie dat het toezicht in de gastouderopvang beperkter is en dat de kwaliteitseisen lager zijn dan in kinderdagverblijven en bso’s. Reden voor het actualiteitenprogramma om dieper op dit dossier in te gaan.
Gastouder-Monitor-Fotolia.jpg
Het tv-programma De Monitor doet al enkele maanden onderzoek naar gastouderbureaus en de gastouderopvang. - Foto: Fotolia

Bijna dagelijks verschijnen er deze week artikelen over de gastouderopvang op de website van De Monitor. Zo gaat presentator Teun van de Keuken met een GGD-inspecteur op bezoek bij een gastouder en worden gastouders zelf geïnterviewd over ‘de zwakke plekken’ van gastouderopvang. Op zondag 24 september staat de gehele uitzending in het teken van gastouderopvang. De uitzending gaat dan vooral over de vraag of er voldoende toezicht is op kinderen in de gastouderopvang.

Gastouderbureau

In Nederland gingen er in 2016 151.050 kinderen naar een gastouder. In totaal zijn er 33.000 gastouders die allemaal bij één of meerdere gastouderbureaus ingeschreven staan. De redactie van De Monitor is getipt over de onduidelijke rol die gastouderbureaus spelen en vooral over het gebrek aan zicht dat zij hebben op de daadwerkelijke kwaliteit van gastouders. Waar het ene bureau meerdere keren per jaar onaangekondigd gastouders bezoekt, komt een ander bureau alleen op afspraak en hooguit twee keer per jaar. De Monitor constateert bovendien dat als er een incident gebeurt of een melding wordt gedaan, de acties vanuit bureaus en de GGD beperkt zijn.

Het tv-programma De Monitor doet al enkele maanden onderzoek naar gastouderbureaus en de gastouderopvang. Nadat een baby van vijf maanden tijdens de opvang derdegraads brandwonden oploopt, vroeg het programma in mei al naar tips en ervaringen. Bekijk hun oproep eerder dit jaar

Herijken kwaliteitseisen

Nieuw is deze kritiek op de gastouderopvang niet. Onderzoekers van PricewaterhouseCoopers noemden gastouderopvang vorig jaar al ‘een risicovolle vorm van kinderopvang als het gaat om kwaliteit en veiligheid’. De Onderwijsinspectie schreef in haar rapport: ‘De inspectie vraagt zich af of er voldoende zicht is op de controle die gastouderbureaus op de voorzieningen voor gastouderopvang uitvoeren. Het toetsen van de wettelijke vereisten geeft zicht op uitgevoerde handelingen door de gastouderbureaus en niet direct op de kwaliteit van het contact tussen gastouderbureau en gastouder.’

Reden voor demissionair minister Asscher om de kwaliteitseisen voor gastouderopvang te herijken. Hiervoor heeft hij al concrete voorstellen gedaan. Afgelopen jaar is Asscher in gesprek geweest met het werkveld en deze is het er ‘unaniem over eens dat de kwaliteit van gastouderopvang verbeterd moet worden.’ Ook over een verbeterde rol van het gastouderbureau bij de kwaliteitsbeoordeling  is gesproken. Maar Asscher heeft de uitwerking van de plannen bij zijn opvolger in een nieuw kabinet neergelegd.

De Monitor over de kwaliteit van gastouderopvang is op zondag 24 september te zien om 22.35 uur op NPO 2

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.