Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gastouderbureaus nog niet welkom op Kinderopvangkaart

Gastouderbureaus nog niet welkom op Kinderopvangkaart

De Vereniging GastOuderBranche (VGOB) vindt het vreemd dat gastouderbureaus nog niet opgenomen mogen worden op de Kinderopvangkaart van BOinK. De website www.kinderopvangkaart.nl wil de transparantie in de kinderopvang vergroten door ouders te informeren over de kwaliteit van kinderopvangorganisaties.

De verschillen zijn te groot
‘Een enorme klus die nog al eens wordt onderschat’ vertelt Gjalt Jellesma van BOinK. Medewerkers van de site zijn druk bezig om gegevens van kinderopvangorgansiaties (dagopvang en buitenschoolse opvang) te verzamelen. Tot nu toe zijn de kaarten van bijna 2000 organisaties ingevuld. De site is sinds 15 december 2010 online. Jellesma benadrukt dat gastouderbureaus in een later stadium wel op de Kinderopvangkaart worden vermeld. ‘Maar eerst wil ik met de VGOB om tafel’ zegt Jellesma. ‘De verschillen in professionaliteit en klantvriendelijkheid tussen gastouderbureaus zijn enorm. Met de Kinderopvangkaart stellen we andere eisen dan de GGD aan gastouderbureaus stelt. Het moet wel z’n functie blijven behouden en de gebruikers een eerlijk en bruikbaar advies geven.’

Er is al een Register
Dat er naast het Landelijke Register Kinderopvang, nog een tweede register wordt gelanceerd vindt de VGOB onnodig en verspild geld. ‘Voor die 4 ton had het LRK voorzien kunnen worden van functionaliteiten waarmee instellingen hun prijzen kunnen bijhouden, openingstijden kunnen aangeven en documenten als algemene leveringsvoorwaarden opvraagbaar kunnen laten zijn’ aldus de Vereniging.

Gastouderbureaus verplichten
CDA-Kamerlid Van Hijum wil dat Minister Kamp van Sociale Zaken gastouderbureaus gaat verplichten om op de Kinderopvangkaart zichtbaar te zijn. Doen ze dit niet dan wil de CDA een plafond instellen van 10 % op de gastoudervergoeding die gastouders in rekening mogen brengen. Hiermee hoopt de partij dat de grote verschillen tussen de tarieven van gastouderbureaus zullen verdwijnen. Lees hier meer over de plannen van het CDA >>

2 REACTIES

 1. Beste Gastouder,
  Onze bijdrage hier is een reactie op het artikel in de Telegraaf waarin Hijum melding maakt dat gastouderbureaus hun gegevens moeten invullen op deze site. Vandaar dat wij ons in onze reactie beperken tot de gastouderbureaus.
  Ons idee, maak het LRK uitgebreider gaat ook gastouders aan en zij kunnen hun pedagogisch beleid en werkplan, groepsgrootte, openingstijden en tarief in het register.
  Dat lijkt mij een heel goed plan!
  vriendelijke groet,
  Carlien Langelaan
  Voorzitter VGOB

 2. Lees alle reacties
 3. Dit artikel roept wat vragen op.
  Ik ben het (deels) met de VGOB eens: volgens mij hadden ze door iets te koppelen met het LRK veel geld kunnen besparen.
  Maar waarom spreekt de VGOB over gastouderbureaus? Ik als gastouder wil ook wel op de kinderopvangkaart komen te staan. M.a.w.: er wordt weer over onze rug gesproken, in plaats van mét gastouders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.