Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gastouderbureau ageert met succes tegen leges

Gastouderbureau MijnGastouderopvang diende een WOB-verzoek in bij de gemeente Amsterdam tegen de legeskosten voor gastouders. Die zijn zo hoog, vindt de eigenaar van het gastouderbureau, dat gastouders in de hoofdstad niet eens meer starten. Het verzoek kan op veel steun rekenen van politici. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over een voorstel om de leges voor 2015 te verlagen.
Gastouderbureau ageert met succes tegen leges
Foto: ANP

Gastouders betalen in Amsterdam 759 euro leges, onder andere voor de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). In de jaren ervoor was dit nog 204 euro. De effecten van de verhoging zijn goed te zien. Het aantal startende gastouders in Amsterdam was nog nooit zo laag als in 2014.

Keuzevrijheid

Gastouderbureau MijnGastouderopvang diende een WOB-verzoek in bij de gemeente. De Wet openbaarheid van bestuur zorgt ervoor dat burgers altijd inzage hebben in overheidshandelen. Op basis daarvan berekende het bureau of 759 euro op jaarbasis een redelijk bedrag is. Dat is het niet, luidt de conclusie van MijnGastouderopvang. Dat is niet alleen vervelend voor gastouders, maar ook voor vraagouders. De afwezigheid van gastouders tast ook de keuzevrijheid van ouders in de gemeente aan, vindt het bureau.

Verlaging in 2014?

Veel politici steunen MijnGastouderopvang in de kritiek. Zij vinden het hoge tarief voor gastouders maatschappelijk ongewenst en formuleerden een voorstel voor de gemeenteraad om de leges in ieder geval voor 2015 te verlagen met 300 euro. Begin augustus wordt hierover beslist. De kans is ook aanwezig dat de legeskosten al per 2014 verlaagd worden. Hiervoor ligt een voorstel bij de wethouder. Als deze instemt, worden de legeskosten per direct met terugwerkende kracht verlaagd.

Andere gemeenten

MijnGastouderopvang is blij met de ontwikkelingen in Amsterdam: ‘Kleinschalige professionele kinderopvang is heel belangrijk. Wij zijn blij dat de gemeente Amsterdam dit ook inziet door de leges voor startende gastouders te heroverwegen.’ Het bureau hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van de hoofdstad gaan volgen.

De legeskosten blijven onnoemelijk hoog voor gastouders. Het Noordhollands Dagblad berekende dat een gastouder in de gemeente Purmerend 100 uur moet werken om alleen al de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) te kunnen betalen. Lees meer

2 REACTIES

  1. Gastouderbureau KidsCentral loopt tegen de enorm hoge leges van de gemeente Lopik aan. Er is geen gemeente in de omgeving van Lopik die leges heffen. Brieven schrijven helpt niet.
    Wij hebben hierdoor een aantal fijne gastouders moeten laten lopen!!!
    Wat kunnen we hier nog aan doen?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.