Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Gastouder in dienst van bureau voor meer toezicht’

De uitspraak van BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma dat het gastoudersysteem 'ongelukkig geregeld is', kan op instemming rekenen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Ulenbelt vindt ook dat gastouders in dienst moeten zijn van gastouderbureaus om zo meer toezicht te krijgen. De uitspraken komen na kritiek van Utrechtse ouders op de veiligheid van de gastouderopvang.
'Gastouder in dienst van bureau voor meer toezicht'
Foto: ANP Photo

Deze

Registreren

10 REACTIES

 1. luchtballonnetjes (lees: de plannen) om gastouder in dienst te laten treden bij een gastouderbureau zijn financieel economisch niet haalbaar.
  Daarnaast is de veiligheid niet gegarandeerd. Maar ook niet bij kinderopvangcentra. Afgelopen woensdag is een kindercentrum in Venray acuut gesloten, omdat er te vaak kindermishandeling zou plaats vinden. Dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, maar waar rook is, is vuur.
  Ik ben belastingadviseur (specifiek voor gastouders). En als belastingadviseur moet ik, net als mijn collega’s van De Kroon Adviseurs, regelmatig cursussen volgen om de kwaliteit te kunnen leveren, die mijn klanten van mij eisen en ook mogen verwachten.
  Waarom voeren we niet een Permanente Educatie systeem in voor gastouders? Net zoals wij, accountants, controllers en advocaten.
  Heb je jaarlijks te weinig educatiepunten gehaald, verval je inschrijving in het landelijke register.
  De GOB’s kunnen hier een essentiële voortrekkersrol in hebben. En worden de bijeenkomsten, georganiseerd door de GOB’s, ook veel beter bezocht.

 2. Lees alle reacties
 3. Er vindt juist op dit moment een professionalisering plaats in de
  Gastouder opvang. Als ik het artikel goed lees gaat dit voorval over iets wat 6 jaar geleden is gebeurd? In deze 6 jaar hebben er al heel wat veranderingen plaatsgevonden in de Gastouder opvang. Als ik dan in een artikel lees dat de kwaliteit verbeterd moet worden bij de Gastouder door ze in dienst te laten treden bij het Gastouder bureau dan ben ik hierin enorm teleurgesteld. Natuurlijk kan de kwaliteit omhoog en vindt ook heel goed dat het ministerie daar onderzoek naar laat doen. Ik vindt zelf dat de Gastouder veel te afhankelijk van het bureau wordt gemaakt. Je bent tenslotte zelfstandig ondernemer en verantwoordelijk voor je eigen bedrijf. Er zou een kwaliteitskeurmerk moeten komen zodat ouders kunnen zien voor welk Gastouder en bureau zij kiezen en voor welke kwaliteit deze Gastouder en bureau garant staat.

 4. Tuurlijk, scheer alle duizenden goede gastouders weer eens over 1 kam…… omdat er 1 gezin dit heeft mee gemaakt, wat natuurlijk verschrikkelijk is en niet had mogen gebeuren, moeten alle gastouders maar afgemaakt worden? Mijn bureau controleert regelmatig. Ook de GGD is hier heel actief. Wanneer gaat de regering eens breder kijken en verdiept zich eens in de gastouderopvang?

 5. Galt Jellesma vertegenwoordigt een eigen belang en die heet kinderdagverblijf, misschien eens vragen of hij aandelen heeft in Estro?
  Kinderopvang wordt zo een misselijke commerciële industrie, waarbij het belang van het kind niet voorop staat, walgelijk!

 6. Misschien moet er een soort van blacklist komen van go’s en medewerkers van het kdv die niet op de juiste manier met kinderen omgaan. Zo kan de go niet van gob wisselen om de verkeerde reden en een pedagogisch medewerker ook niet in een andere plaats aan de slag gaan .
  En de gob’s die puur vanuit de keukentafel via internet werken en daardoor mega groot kunnen worden misschien maar eens onder de loep nemen. Ben alleen bang dat sommige gob’s dan weer torenhoge bedragen gaan vragen .
  Maar als wij gelijk gesteld gasn worden aan de opleidingseisen van het kdv …dan ook de kot due daar bij hoort !!

 7. Ik kan op een briefje meegeven dat bijna geen enkel gastouderbureau het risico op zich wil nemen gastouders in loondienst te nemen.
  BOinK heeft geen interesse in gastouderopvang en vindt alles niets, terwijl gastouderopvang zoveel voordelen heeft. De handschoen oppakken om eens een kijkje te nemen bij de gastouders is meerdere keren niet opgepakt.
  Waarom zou de gastouder geen ondernemer mogen zijn?
  Dit laat weer eens zien dat de SP het ondernemerschap als een vies woord ziet in plaats van een zegen voor dit land.
  Nou VVD, wat zeggen jullie hiervan?
  Natuurlijk ben ik voor betere regelgeving. Daarin is de overheid echt aan zet.
  Wij nemen onze verantwoordelijkheid als het op begeleiding van gastouders aankomt en zo hoort het ook. Gastouderbureaus die deze verantwoordelijkheid niet nakomen moeten keihard worden aangepakt!

 8. ik snap niet dat de ouders vinden dat het stelsel niet deugt. Misschien hadden ze dan hun kind maar naar een kinderdagverblijf moeten brengen ipv naar een gastouder. Je weet als ouder toch waar je voor kiest. Ik ben al jaren gastouder en doe het met veel plezier. Ik ben wie ik ben en ik bied aan wat ik kan en waar ik voor sta en daar hebben de ouders bewust voor gekozen. Duidelijke afspraken maken en dan komt het goed. Ik moet er niet aan denken dat er straks mensen mij gaan vertellen hoe ik de opvang moet gaan doen in mijn eigen huis……

 9. Lariekoek, alsof de bureaus de verantwoording nu wel dragen en van toegevoegde waarde zijn voor de kwaliteit van de opvang.Bovendien ben ik zelfstandig gastouderondernemer en voel niets maar dan ook totaal niets voor een loongroep 5 CAO kinderopvang en nog meer gedirigeerd te worden via het gastouderbureau omwille van het belang van de bureaus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.