Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouder Cora O. opnieuw vrijgesproken van doodschudden baby

Het gerechtshof in Den Bosch heeft gastouder Cora O. opnieuw vrijgesproken. Zij werd ervan verdacht een vier maanden oude baby zo hard door elkaar te hebben geschud dat hij daardoor is overleden. Drie jaar geleden sprak een lagere rechtbank Cora O. ook al vrij.

De 47-jarige Cora O. had als gastouder de zorg over de baby toen zij het kind in 2013 naar eigen zeggen slap, versuft en min of meer bewusteloos in zijn bedje aantrof, aldus BN/De Stem. Zij schrok hier hevig van en deed verschillende dingen om de baby weer bij bewustzijn te brengen, waaronder eveneens in haar woorden ’tweemaal kort schudden’.

In het ziekenhuis bleek het jongetje ernstige hersenschade te hebben. Een paar dagen later is overleden.

Onderzoek

De doodsoorzaak was een bloeduitstorting in de hersenen die volgens deskundigen is veroorzaakt door krachtig heen en weer schudden van de baby. Er zijn aanwijzingen dat de baby leed aan afwijkingen die aan het fatale letsel kunnen hebben bijgedragen.

Gerechtshof

Drie jaar geleden kwam de zaak al voor bij een lagere rechtbank. De eis was destijds zeven jaar maar Cora O. kreeg vrijspraak. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt nu dus eveneens dat het letsel van de baby haar strafrechtelijk niet is te verwijten. Cora O. heeft bovendien een goede reputatie als gastouder en heeft in de zorgelijke situatie van de baby alert en doortastend gehandeld.

Vaccinaties

De moeder van de baby gelooft in de onschuld van Cora en maakte bij de rechtbank vooral de farmaceutische industrie verwijten. Zij kwam in haar slachtofferverklaring tijdens de zitting met een aanklacht tegen vaccinaties. Het zou slechter zijn gegaan met de baby nadat hij zijn tweede inenting kreeg.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.