Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

G37 ontvangt 95 miljoen euro voor betere VVE

VVE

Tot 2015 ontvangen de 37 grootste gemeenten in Nederland 95 miljoen euro om te investeren in VVE (Vroeg- en Voorschoolse Educatie), schakelklassen en zomerscholen. Dit wordt onder andere gebruikt om de kwaliteit van VVE-leidsters op voorscholen te verbeteren, maar ook voor het inzetten van meer hbo’ers op de groep. Op 12 maart ondertekenen de gemeenten en minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt de gemaakte afspraken op lokaal niveau.

Lokale afspraken ondertekenen
In november 2011 werd al bekend gemaakt dat dat er vanuit het ministerie van Onderwijs een flink een bedrag beschikbaar zou komen voor betere VVE. De in totaal 95 miljoen euro wordt verdeeld over de 37 gemeenten. De vier grootste gemeenten ontvangen in totaal 57 miljoen euro. De overige 38 miljoen euro wordt over de 33 andere grote gemeenten verdeeld. Van Bijsterveldt heeft de gemeenten de afgelopen maanden de tijd gegeven om op basis van het beschikbare bedrag te overleggen met scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en concrete afspraken te maken hoe het geld kan worden gebruikt om de VVE in de gemeente te verbeteren.

Taalniveau leidsters
Het accent ligt hierbij op het investeren in het taalniveau van VVE-leidsters. De taaleis is aangescherpt van niveau 2F naar niveau 3F. Door meer hbo’ers op VVE-groepen in te zetten, hoopt Van Bijsterveldt bovendien dat de kwaliteit van VVE vooruit gaat. Vooral het opbrengstgericht werken is belangrijk: Niet de activiteit met het kind staat centraal, maar de ontwikkeling van het kind. Dat betekent observeren, evalueren en het inzetten van een kindvolgsysteem. Van Bijsterveldt denkt dat een goede kwaliteit van medewerkers op de groep noodzakelijk is om goede VVE aan te kunnen bieden. Het contact met ouders van VVE-kinderen moet worden aangehaald.

Meer VVE-plaatsen
Het plan is om de komende jaren het aantal VVE-plaatsen verder uit te breiden. Gemeenten moeten hiervoor lokale voorzieningen realiseren. Minister van Bijsterveldt laat daarnaast onderzoek doen naar de juridische mogelijkheden om dwang bij voorschoolse educatie toe te passen om zo ieder kind met een taalachterstand VVE te bieden. Niet alleen in de kinderopvang/peuterspeelzalen wordt geïnvesteerd in VVE. Van Bijsterveldt wil een toename van het aantal schakelklassen en zomerscholen om leerlingen met achterstanden bij te scholen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de schakelklassen aantoonbaar leiden tot betere schoolprestaties. De Minister start een wetsenschappelijk onderzoek of dit in Nederland ook het geval is.

Download hier de brief van het Ministerie en een overzicht van de subsidie per G37-gemeente >>

Foto: ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.