Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Fries staat Nederlandse taal niet in de weg bij peuters’

Fries praten in de peuteropvang zit de ontwikkeling van de Nederlandse taal niet in de weg, stelt de provincie Friesland in reactie op een brief van demissionair minister Karien van Gennip. Van Gennip schreef dat de voorschoolse educatie gericht is op het ontwikkelen van de Nederlandse taal. De provincie zegt zich te baseren op deskundigen en wetenschappelijk onderzoek naar taalontwikkeling en wil de inzet van Fries in de peuteropvang juist ‘intensiveren’.
kind taal praten
Beeld: AdobeStock

Van Gennip schreef de brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport van DINGtiid, het adviesorgaan voor de Friese taal. DINGtiid wil dat er meer aandacht komt voor de Friese taal in de voorschoolse fase en in de kinderopvang. De minister reageerde daarop door te schrijven dat de focus vooral op het Nederlands moet liggen, maar dat Fries wel gebruikt kan worden om kinderen die thuis Fries spreken, beter Nederlands te leren.

Geen belemmering voor Nederlandse taal

De provincie wil dat kinderen die thuis Fries spreken ook in het onderwijs zoveel mogelijk Fries als taal aangeboden krijgen, ook voor lessen. Daarnaast moeten kinderen die thuis Nederlands spreken ook in aanraking komen met het Fries, aldus de woordvoerder. Volgens de provincie is het leren van Fries geen belemmering voor het verbeteren van het Nederlands, maar is dat andersom wel zo. ‘Het eenzijdig leren van Nederlands geeft het Fries een andere status en omdat de druk van het Nederlands al zo groot is, wordt het Fries eerder opgegeven.’

Fries spreken belangrijk

De provincie Friesland ziet Fries spreken in de voorschoolse opvang, waar kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud naar toe gaan, als enorm belangrijk voor de taal. ‘Dat is een essentiële fase in de taalontwikkeling van kinderen, voor het borgen van een goede taaloverdracht en het tegengaan van taalverlies’, aldus een woordvoerder. Friesland zegt dat het door de focus van het Rijk soms lijkt dat Nederlands ‘meer een officiële taal is dan Fries’. ‘Daar willen wij nu juist vanaf.’ De provincie zegt wel dat het overleg met het Rijk over het Friese taalplan goed verloopt en dat steeds meer wordt ingezien dat Fries ook belangrijk is.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.