Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fors meer kinderopvangcentra failliet

Bijna twee keer zoveel kinderopvangcentra als in 2012 zijn er dit jaar al failliet gegaan. 85 kindercentra gingen faillet in 2013. In heel 2012 waren dat er 49. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.
Fors meer kinderopvangcentra failliet

Het afgelopen half jaar werden 512 vestigingen opgeheven. Over heel 2012 waren dat er 737. De Brancheorganisatie Kinderopvang herkent dit beeld. Het aantal kinderen dat naar kindercentra gaat, neemt af. Ook neemt het aantal dagen per week dat de kinderen gaan af.

Rondvraag

Uit een rondvraag onder de leden van de brancheorganisatie, blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar 40.000 kinderen minder of helemaal niet meer naar de kinderopvang gaan. Dat heeft twee redenen, volgens een woordvoerster. ‘Enerzijds wordt er bezuinigd op de kinderopvangtoeslag, anderzijds raken veel ouders hun baan kwijt. Ze houden dan nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag, maar daarna houdt het op.’
Ingrijpen

De brancheorganisatie heeft de politiek al meerdere keren opgeroepen in te grijpen. ‘De sector en de infrastructuur wordt in een razend tempo afgebroken. Als straks de economie weer aantrekt en ouders weer meer beroep gaan doen op de kinderopvang, zullen er gigantische wachtlijsten ontstaan. Alles straks weer opbouwen gaat een stuk minder snel dan alles nu afbreken’, aldus de woordvoerster. ‘Als samenleving waarin we ouders willen stimuleren om te werken, krijgen we straks een enorm probleem.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.