Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV wil fonds voor besmette medewerkers zorg & welzijn

Van de zorgmedewerkers die in de eerste golf COVID-19 kregen, heeft 90 procent nog steeds klachten. Naast langdurige fysieke en mentale klachten, heeft ruim een kwart van hen financiële schade geleden, of verwacht dit binnenkort. FNV wil een financiële tegemoetkoming vanuit een overheidsfonds.
fnv-wil-fonds-voor-besmette-medewerkers-zorg-welzijn
Watchara / stock.adobe.com

Dit blijkt uit een enquête van FNV en KRO-NCRV’s tv-programma Pointer onder ruim 3.600 medewerkers in zorg & welzijn. 7,76 procent van de respondenten is werkzaam in de kinderopvang. Tot nu toe zijn 140.000 medewerkers uit de sector zorg & welzijn (waaronder kinderopvang) besmet geraakt met COVID-19, waarvan 900 opgenomen in een ziekenhuis en 30 overleden.

Eerste golf

Van de zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart tot juni 2020) COVID-19 kregen, zegt 90 procent nog steeds klachten te hebben. 27 procent geeft aan ook financiële schade te hebben of dit binnenkort te verwachten. De FNV vindt dat de overheid nalatig is geweest in het beschermen van zorg & welzijnsmedewerkers en wil dat er nu een fonds komt dat medewerkers met financiële schade tegemoet komt, gevuld door de overheid.

Tot 20.000 euro per slachtoffer

De FNV wil dat de tegemoetkoming vanuit het fonds vergelijkbaar kan zijn met de tegemoetkoming zoals die er nu is voor OPS (schildersziekte) en asbestslachtoffers (mesothelioom en asbestose). Bij de hoogte van de tegemoetkoming kan gekeken worden naar verschillende gradaties van klachten en/of beperkingen met daaraan gekoppeld een bedrag dat tot maximaal 20.000 euro per slachtoffer kan oplopen. ‘Het gaat hier nadrukkelijk om een tegemoetkoming en niet om een schadevergoeding. Wanneer mensen van mening zijn dat de tegemoetkoming niet toereikend is, dan moet de weg openblijven om alsnog de werkgever aansprakelijk te stellen. We verwachten dat een tegemoetkoming door een grote groep al ervaren zal worden als een vorm van erkenning, waarmee dure, ingewikkelde en langdurige rechtszaken voorkomen worden’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV.

COVID-19 is erkende beroepsziekte

Een ruime meerderheid (57 procent) van alle medewerkers die besmet zijn geweest met het coronavirus, denkt dit op het werk te hebben opgelopen. Sinds april 2020 is COVID-19 erkend als beroepsziekte door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. ‘Bij een beroepsziekte moet je kunnen aantonen dat je op het werk besmet bent geraakt en dat is bij een coronabesmetting lastig, omdat je het ook in de privésituatie kunt oplopen’, zegt Jong. ‘Maar wanneer bekend is dat er een uitbraak is in de instelling, het verzorgingshuis of ziekenhuis waar iemand werkt en in de privésfeer was iedereen gezond, dan is het wel zeer aannemelijk dat de besmetting werkgerelateerd is. Je kunt als werknemer dan je werkgever aansprakelijk stellen.’

Bij het Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV hebben zich tot nu toe 35 leden gemeld na een coronabesmetting. De eerste aansprakelijkheidsstelling is onlangs verstuurd.

Financiële compensatie

14 procent van alle medewerkers die besmet zijn geraakt, verwacht gekort te gaan worden op het salaris, omdat ze nog steeds ziek of aan het reïntegreren zijn. 4 procent is al gekort om die reden. In de zorg & welzijnssector vallen de meeste werknemers na één jaar ziekte terug in loon naar 70 procent. Maar ook revalidatiekosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering of toeslagen die wegvallen, zoals de onregelmatigheidstoeslag die voor veel zorgmedewerkers een groot deel van hun inkomen beslaat, worden veel genoemd.

Onbeschermd

Jong: ‘We hebben het hier wel over mensen die geen keuze hadden en hun levens, vaak onbeschermd, in de waagschaal stellen om andere mensen te kunnen helpen. Daar worden ze nu op een hele nare en zware manier voor gestraft.’ Ruim 55 procent van alle respondenten vindt dat er voor deze collega’s financiële compensatie moet komen. Twee-derde van hen kijkt daarvoor naar de overheid.

Verantwoordelijkheid overheid

De FNV wil ook dat de overheid een fonds opent voor werknemers die op hun werk besmet zijn geraakt met corona en langere tijd klachten hebben. Jong: ‘Vooral tijdens de eerste coronagolf heeft de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid genomen en waren er te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar. Bovendien hebben wij bij het ministerie van VWS maandenlang gewezen op de onduidelijke richtlijnen van het RIVM, waarachter minister Van Ark en haar voorgangers zich steeds verschuilden. Veel werkgevers weigerden hun medewerkers van de nodige beschermingsmiddelen te voorzien, als zij hier wel om vroegen, omdat dat volgens de toen geldende richtlijnen niet noodzakelijk was.’

Uitzending

De uitzending van Pointer (KRO-NCRV) over COVID-19 op de werkvloer is te zien op maandag 15 maart om 22.30 uur op NPO2.

Bekijk de overzichtelijke infographic met daarin alle genoemde cijfers >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.