Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

FNV vreest tekort aan kinderopvangmedewerkers door minder stageplaatsen

FNV Zorg & Welzijn verwacht op de lange termijn een enorm tekort aan professionele kinderopvangmedewerkers, omdat werkgevers weigeren een stageplaats aan te bieden. ‘Werkgevers grijpen de verplichte vergoeding als reden om helemaal geen stageplaatsen meer aan te bieden’, zegt Deddy Dorenbos, Kinderopvangbestuurder bij de FNV.
iStock

In de laatste cao Kinderopvang (2020-2021) is afgesproken dat stagiairs vanaf 1 januari 2020 recht hebben op een financiële vergoeding, met als doel de sector aantrekkelijker te maken op de arbeidsmarkt. Nu lijkt deze verplichte vergoeding reden te zijn voor werkgevers om geen stageplaatsen meer aan te bieden aan leerling-pedagogisch medewerkers, stelt FNV.

Dag van de pm’er

Vandaag vindt voor de 18e keer de Dag van de Pedagogisch Medewerker plaats. Deze dag is in 2002 in het leven geroepen om het werk van de professionele kinderopvangmedewerkers en gastouders te promoten. Dorenbos: ‘Werkgevers maken de sector met het niet aanbieden van stageplaatsen, alleen maar onaantrekkelijker voor nieuwe instroom. Leerlingen die nu de opleiding tot pedagogisch medewerker volgen en geen geschikte stageplaats kunnen vinden, kunnen hun opleiding niet afronden. We verwachten daarom een tekort aan goede professionele opvangmedewerkers. En dat terwijl er nog steeds veel vacatures open staan die nu al niet in te vullen zijn.’

Stagevergoeding

De FNV krijgt ook signalen van organisaties, die nog wel een stageplaats aanbieden, maar de kosten voor stagebegeleiding bij de stagiair in rekening brengen. Vaak is dat precies ter hoogte van de vergoeding, waardoor de stagiair er netto niets aan overhoudt. Dorenbos: ‘Ik sprak laatst een stagiaire die zei dat zij en haar collega-stagiaires gewoon onrecht wordt aangedaan. De cao Kinderopvang is heel duidelijk over de vergoeding, maar zij moesten een contract tekenen waarin staat dat ze geen vergoeding ontvangen.’ Een stagiair heeft recht op € 40,- per maand als hij één dag per week stage loopt. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal € 160,- per maand als de medewerker meer dagen in de week stage loopt.

Schommelingen personeelsbestand voorkomen

Dorenbos: ‘De afgelopen jaren hebben we gezien hoe conjunctuurgevoelig de kinderopvangsector is. Ten tijde van economische crisis wordt er minder vaak gebruik gemaakt van professionele kinderopvang en wordt er flink bezuinigd op het personeel. Zodra het weer beter gaat in Nederland, stromen vervolgens de wachtlijsten voor kinderopvang weer vol, omdat er te weinig personeel beschikbaar is om alle kinderen op te vangen. Laten we leren van deze lessen uit het verleden en schommelingen in het personeelsbestand voorkomen. De werkgevers moeten zich aan de afspraken houden die in de cao Kinderopvang zijn gemaakt.’

2 REACTIES

  1. Hallo, ik ben niet iemand die gauw reageert maar nu voel ik een drang die ik niet kan weerstaan. Als je serieus werk maakt van het begeleiden van stagiaires dan zal iedereen bevestigen dat dit een hoop tijd kost. Gesprekken met stagiair, beoordelingen, begeleiden van werkzaamheden, gesprekken met school en stagedocenten, aanmeldprocessen etc etc. Het kost een hoop tijd. Tijd waar niets tegenover staat. Binnen de sector staan de stagiaires boventallig, dus niet formatief op de groep. Het begeleiden doet de sector al belangeloos omdat wij het belang heel goed inzien van de stage’s. Maar verplichte vergoedingen betalen waar geen formatieve verlichting op de groep tegenover staat is in mijn ogen niet reel. De stages binnen de sector kunnen niet vergeleken worden met stages in andere sectoren waar een stagiair deelneemt aan het arbeidsproces en daardoor ook voor de werkgever van financieel belang is. Schuif niet alles af op de “wergever” maar denk eens na hoe zo’n CAO tot stand heeft kunnen komen!

    • Ik sluit me aan bij de eerste reageerder en wil daar nog aan toe voegen dat de vergoeding die stagiaires in onze sector krijgen 3/4 keer over de kop gaan als een werkgever deze verlonen moet. Alleen de loonstrook kost al net zoveel.
      Bovendien begrijp ik het ook niet. Voor bijv. pabo stages wordt toch ook geen vergoeding gegeven? Waarom in onze sector dan wel?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.