Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

FNV vraagt steun voor brandbrief wetswijziging

FNV Zorg & Welzijn roept pedagogische medewerkers op om hun brandbrief aan de Tweede Kamer te ondertekenen. Daarin uit de vakbond haar zorgen over de wetswijziging voor Het Nieuwe Toezicht.
FNV noemt het 'niet verantwoord' dat het aantal kinderen op de bso wat de minister betreft met 5 (per pedagogisch medewerker) omhoog mag.
FNV noemt het 'niet verantwoord' dat het aantal kinderen op de bso wat de minister betreft met 5 (per pedagogisch medewerker) omhoog mag. - Foto: iStock

Volgens FNV zijn het juist de medewerkers die in opstand moeten komen tegen een aantal punten uit de wet. Zij doen het werk en weten dus het beste of deze punten daadwerkelijk bij gaan dragen aan kwaliteit.

Meer kinderen in de bso-groep

De kritiek van FNV gaat over het plan van Asscher om kwaliteitseisen in de kinderopvang aan te passen en daarmee ook het toezicht op deze kwaliteit. Zo pleit de minister voor een verhoging van het aantal kinderen in een bso-groep. In plaats van 10 kinderen per pm’er zouden dit er 15 mogen zijn. De branchepartijen, vakbonden en oudervereniging BOinK hebben in een tegenreactie al laten weten dat het aantal kinderen in de bso-groep wat hen betreft maximaal 24 mag zijn. FNV noemt het ‘niet verantwoord’ dat het aantal kinderen op de bso wat de minister betreft met 5 (per pedagogisch medewerker) omhoog mag.

Het ministerie van Sociale Zaken roept alle betrokkenen op om te reageren op de wetsvoorstellen voor Het Nieuwe Toezicht en de harmonisatie. Via een internetconsultatie kan iedereen die dit wil feedback geven op de wetsvoorstellen. Lees meer >>

Beroepskracht-kindratio

Dat de beroepskracht-kindratio (bkr) per locatie mag worden berekend in plaats van per groep, is ook geen goed plan, vindt de vakbond. Weten pedagogisch medewerkers straks nog waar ze aan toe zijn? Kan ze naar huis worden gestuurd als er op een dag te weinig kinderen zijn? Verder wil minister Asscher anders gekwalificeerden inzetten op de bso. De vraag die FNV namens pm’ers stelt is: tellen zij mee in de bkr terwijl ze daar niet voor opgeleid zijn? En ook: zorgt het niet voor nog minder werkgelegenheid?

Pedagogisch oordeel

Minister Asscher wil dat het toezicht straks ook een pedagogisch kwaliteitsoordeel geeft over de groep die geïnspecteerd is. FNV vraagt namens pm’ers: kan je in een uur toezicht de kwaliteit van een locatie beoordelen? Samen met kritiek op de inzet van meer hbo’ers en de ratio van de verticale groep die wordt gelijkgetrokken met de horizontale groep, trekt FNV aan de bel. ‘De voorstellen die u doet, zijn niet goed voor de kwaliteit en de medewerkers in de kinderopvang.’

Voel jij je aangesproken door de oproep van FNV? Maak jij je ook zorgen over de voorstellen van de minister? Reageer >>

Ondertekenen

FNV hoopt dat pm’ers de brandbrief massaal gaan ondertekenen. De brief moet voor 9 december naar de Tweede Kamer worden gestuurd, want dan gaat het voorstel voor de wetswijziging naar de Tweede Kamer.

Meer weten? Lees alle informatie op fnv.nl >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. 10 kinderen per pm er is al best zwaar, als je alle kinderen wilt aandacht geven!!! En ze de allemaal demogelijkheid wilt gevenin bso tijd te doen wat ze graag willen.Dat werkt heel anders dan bv in het ondereijs, waar kinderen klassikaal en stil werken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.