Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV start cao-campagne

FNV Zorg & Welzijn vraagt met een speciale website en twitter-account aandacht voor de vastgelopen cao-onderhandelingen in de kinderopvang. De vakbond vraagt pedagogisch medewerkers om ‘te tekenen voor een goede cao’. Hiermee wil de vakbond druk uitoefenen op werkgevers.
FNV Zorg & Welzijn vraagt pedagogisch medewerkers om ‘te tekenen voor een goede cao’. Hiermee wil de vakbond druk uitoefenen op werkgevers.
FNV Zorg & Welzijn vraagt pedagogisch medewerkers om ‘te tekenen voor een goede cao’. Hiermee wil de vakbond druk uitoefenen op werkgevers.

‘Ik ben Kim en ik teken voor een goede cao Kinderopvang’, opent de speciale webpagina over de vastgelopen cao-onderhandelingen. ‘Kim staat symbool voor de pedagogisch medewerker’, vertelt Debbie van Leiden, cao-onderhandelaar van FNV. ‘Zij werkt hard en probeert iedere dag weer goede kwaliteit te bieden. Maar dat wordt lastig zonder een cao met heldere afspraken.’

Onderhandelingen gestaakt

De onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers-organisaties zitten in een impasse. Na vier bijeenkomst zijn de onderhandelingen gestaakt. De wensen van werkgevers en werknemers liggen te ver uit elkaar. De vakbonden willen af van 0-uren-contracten, meer zicht op vaste contracten, een salarisverhoging en minder werkdruk. Debbie van Leiden: ‘We gaan voor koopkracht en echte banen’. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is het in deze tijd niet realistisch om dit allemaal van werkgevers te vragen. ‘Nog meer uit eigen middelen betalen is onverantwoord’, vinden zij.

‘De branche heeft te maken met een ongekende krimp. Het aantal kinderen daalde met ruim een derde. Maar desondanks was er ruimte voor loonsverhoging en werd er geïnvesteerd in opleidingen’, aldus de Brancheorganisatie. Nu is het echt op. Lees meer >>

Handtekeningen

Ondertussen heeft de kinderopvang geen cao meer. De vorige liep af op 31 december 2014. Om inzichtelijk te maken hoeveel behoefte er bij werknemers is aan een nieuwe cao, wil FNV handtekeningen verzamelen. Ze roepen pm’ers op om te stemmen in een poll voor een nieuwe cao. De handtekeningen worden t.z.t. aan de werkgeversorganisatie aangeboden. Van Leiden vindt het wel belangrijk om een signaal af te geven. Of de handtekeningen een opmaat zijn naar meer protestacties, in nog niet bekend.

Bekijk de campagnepagina hier >>

Of volg het Twitter-account >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.