Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: nieuwe eigenaar Spelenderwijs houdt geen rekening met medewerkers

De FNV biedt donderdag een brandbrief aan bij Spelenderwijs, een keten van peutercentra in Utrecht. De nieuwe eigenaar van een groot aantal locaties van Spelenderwijs houdt volgens de vakbond onvoldoende rekening met de belangen van medewerkers bij de invoering van 16 uur verplichte VE.

De boze pedagogisch medewerkers eisen in de brandbrief een gesprek met Jakob Boskma, interim-directeur van Samen Kinderopvang, de betrokken eigenaar. In dit gesprek willen ze duidelijk maken dat de juiste overgangsregelingen moeten worden toegepast. ‘Nu worden er in sneltreinvaart keuzes gemaakt en als voldongen feiten gepresenteerd, terwijl deze niet in lijn zijn met het landelijke overgangsprotocol en eerdere toezeggingen. Ook wordt niet gereageerd op de protestbrieven van ouders en scholen, die hun zorgen hebben geuit,’ aldus de FNV.

De problemen hangen samen met de invoering van 16 uur verplichte VE per 1 augustus. Hierdoor komen alle medewerkers van peutercentra, die tot nu toe onder de cao Sociaal Werk vielen, onder de cao Kinderopvang te vallen. Voor deze cao-harmonisatie hebben werkgevers en vakbonden een akkoord gesloten over een overgangsregeling, zodat de rechten van de werknemers zoveel mogelijk hetzelfde blijven.

‘Grote onzekerheid’

Volgens de FNV passen Samen Kinderopvang en de moederbedrijven Kind & Co en Ludens (samen goed voor 50 locaties van Spelenderwijs) de overgangsregels niet goed toe. Hierdoor zouden veel werknemers in grote onzekerheid verkeren. Werknemers worden volgens de bond overgeplaatst naar organisaties en locaties, zonder dat ze enige vorm van inbreng hebben.

Deddy Dorenbos, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn: ‘Samen Kinderopvang, Kind & Co en Ludens stellen hun eigen organisatorische problemen centraal en hebben geen oog voor de belangen van medewerkers. Dat vinden wij onaanvaardbaar.’

‘Heel gepuzzel’

Interim-directeur Boksma zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van het aanbieden van de brandbrief en spreekt de verwijten tegen. ‘Uiteraard was het een heel gepuzzel om alles geregeld te krijgen. De overname van de peutercentra van Spelenderwijs en de invoering van de verplichte VE brengen veel administratieve en organisatorische problemen met zich mee. Maar de medewerkers konden aangeven wat hun wensen zijn en we hebben aan 70 procent van die wensen kunnen voldoen. Als dat problemen thuis oplevert, hebben onze medewerkers tot 10 oktober de tijd om daarin aanpassingen te doen. We hebben het dus naar mijn idee goed geregeld, maar ik sta altijd open voor een gesprek.’

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.