Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: arbeidsdeelname van jonge moeders in gevaar

Jonge

Opnieuw laat vakcentrale FNV weten zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van de kinderopvang. Nadat hierop de afgelopen jaren al flink werd bezuinigd, staat voor volgend jaar een nieuwe ingreep op stapel.

Onlangs al gaf de Abvakabo aan dat ze de stilte in de formatie over het onderwerp kinderopvang verontrustend vond. Inmiddels blijkt uit een publicatie van het ministerie van Sociale Zaken dat de bezuingingen voor 2013 niet worden teruggedraaid. Het bestaande netwerk aan kinderopvang dreigt hierdoor in te storten, vreest coördinator arbeidsvoorwaarden Catelene Passchier van de FNV. De arbeidsdeelname van jonge moeders komt dan in gevaar.

200 Miljoen euro bezuinigen
De FNV/de nieuwe vakbeweging heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Die spreekt woensdag over de Wet kinderopvang. Eerder deze maand drongen oppositiepartijen in de Kamer er bij VVD en PvdA, die onderhandelen over een nieuw regeerakkoord, op aan de geplande bezuinigingen voor 2013 terug te draaien. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Sociale Zaken wordt er volgend jaar in totaal 200 miljoen euro gekort op kinderopvang.

Nieuwe kindcentra
De FNV wil dat de bezuinigingen worden gestopt. Ze pleit voor het opzetten van nieuwe kindcentra, die openstaan voor alle kinderen, ongeacht werk of inkomen van hun ouders. De geldstromen van peuterspeelzaal, kinderopvang en voorschoolse opvang moeten worden samengevoegd tot voorzieningen voor alle kinderen tot 4 jaar, schrijft de FNV.

Bron: ANP
ANP Photo, Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.