Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flinke uitbreiding vaccinaties tegen meningokokken

Ruim een half miljoen extra kinderen krijgen volgend jaar een extra vaccinatie tegen meningokokken. Dit heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten. Het aantal infecties met de meningokokbacterie neemt namelijk de laatste jaren toe.
Fotolia

De extra inenting is bedoeld voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Die groep bestaat uit ongeveer 650.000 kinderen. Vanaf oktober 2018 krijgen alle jongeren die 14 jaar worden de vaccinatie aangeboden. Sinds 2002 worden kinderen van 14 maanden ingeënt tegen type C van de ziekte en vanaf mei 2018 geldt die inenting ook voor de types A,W en Y.

Destructieve ziekte

In de afgelopen jaren is een stijging te zien in het aantal infecties met type W. In 2017 werd dit type van de ziekte nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd en dat was in 2018 al gemiddeld tien keer per maand. Het RIVM verwacht dat de stijging doorzet als er niets extra’s wordt gedaan. Blokhuis: ‘Het is een vreselijke en destructieve ziekte. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.’

Rotavirus

Er zijn nog wat wijzigingen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie tegen het rotavirus wordt toegevoegd voor jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn. Het gaat dan om kinderen die bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn, een laag gewicht hebben bij de geboorte of een aangeboren afwijking hebben. Zij krijgen de vaccinatie via druppels in de mond aangeboden. Na twee jaar zal staatssecretaris Blokhuis kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te gaan bieden.

Kinkhoest zwangere vrouwen

Tot slot heeft Blokhuis besloten dat de jeugdgezondheidszorg de taak krijgt om de vaccinatie tegen kinkhoest bij zwangeren uit te voeren. Het is de bedoeling dat zwangere vrouwen  ingeënt worden zodat een baby meteen vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Komend jaar moet met deze vaccinatie worden begonnen.

Download hier de verschillende Kamerbrieven over deze besluiten

Je kind niet laten inenten? Prima, maar dan wordt er gekort op de kinderbijslag. Dat voorstel doet Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). BOinK pleit voor strenger beleid in de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.