Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Flexwerk moet duurder worden dan vast werk’

Een flexwerker moet duurder worden dan een vaste medewerker. Dat stelt de FNV. Dit zou flexwerkers in bijvoorbeeld de kinderopvang een betere kans op een vast contract geven.

Er komen steeds meer flexwerkers bij en de groei van vaste banen blijft achter. Dat concludeert de FNV naar aanleiding van de resultaten uit de Flexbarometer van het CBS. Het gaat Nederland economisch weer voor de wind: er komen banen bij, maar tijdelijke contracten worden toch minder vaak omgezet naar een vast dienstverband.

Kinderopvang

Daar gaan ook veel medewerkers in de kinderopvang onder gebukt. ‘De grens is echt wel bereikt’, vertelde een pm’er in een online artikel op onze website. Het rapport Flexibiliteit, zekerheid en ervaren werkdruk in de kinderopvang, dat in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties is uitgevoerd, leidde in september 2017 tot veel herkenning bij kinderopvangprofessionals. Volgens de FNV is de flexibele inzet van pedagogisch medewerkers doorgeschoten en is de ondergrens wel bereikt. Zij noemde werkgevers in de kinderopvang “flexverslaafd”.

Eerlijke afweging

De FNV stelt nu dat de Flexbarometer het bewijs is dat flex duurder moet worden dan vast. Dan pas zal een werkgever een eerlijke afweging maken voor een vast of tijdelijk contract van een werknemer. Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV: ‘Teleurstellend dat veel bedrijven werknemers nog steeds in flexconstructies houden voor werk dat gewoon structureel is. (…) Politieke keuzes hebben ervoor gezorgd dat werkgevers allerlei flexibele arbeidsvormen als verdienmodel kunnen misbruiken. Wij willen daarom dat de politiek stappen gaat zetten om dit soort flexvormen onaantrekkelijk te maken voor werkgevers.’

Onzekere werktijden

De Flexbarometer laat zien dat het aantal mensen met wisselende, onzekere werktijden groeit, ook als ze een vaste baan hebben. Boufangacha: ‘Ook in vaste contracten zien wij dat werkgevers constructies bedenken waarbij de risico’s van het werkaanbod maximaal bij de werknemers worden gelegd. Doordat je als werknemer niet zeker bent van je werkuren – niet over het aantal werkuren, maar ook niet over wanneer je moet werken – heb je geen zekerheid over je inkomen en is werk en privé heel lastig te combineren. Dat levert mensen extra stress op.’ Dit fenomeen zie je terug in de kinderopvangbranche: 64 procent van de pedagogisch medewerkers weet niet precies hoeveel uren en op hoeveel dagen ze in een week aan het werk moeten. Ook werknemers in vaste dienst moeten vaak extra uren beschikbaar of oproepbaar zijn.

Jonge vrouwen

Opvallend is dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor driekwart van de groei van flexwerkers. Vrouwen hebben vaker tijdelijke contracten zonder vaste uren – en dus inkomen – of korte tijdelijke contracten. Boufangacha: ‘Je ziet dit bijvoorbeeld in de kinderopvang waar veel vrouwen werken. Hier kan je een contract van 18 uur hebben, maar dan moet je wel fulltime oproepbaar zijn. Ze hebben daardoor ook geen ruimte om een baan ernaast te nemen. Flexwerk is een veelkoppig monster dat acuut moet worden aangepakt.’

Bron: FNV.nl

2 REACTIES

  1. Een van de redenen dat van werknemers in de kinderopvang veel flexibiliteit wordt gevraagd, is de onderliggende regelgeving. Ik blijf me erover verbazen dat de vakbonden iedere keer een punt maken van die flexibiliteit maar ondertussen – ook bij de totstandkoming van de Wet IKK – iedere keer akkoord blijven gaan met nieuwe regels die juist een extra beroep op flexibiliteit van de PM’ers tot gevolg hebben.

    Uit de Flexbarometer kan ik in ieder geval niet opmaken dat er nu sprake zou zijn van meer flexibilisering in de kinderopvangsector dan pak um beet een jaar geleden. Ik denk eerder dat het omgekeerde het geval is.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom denkt iedereen dat iedere flexwerker een vast contract wil ?
    Dat is niet zo. Ik persoonlijk heb gekozen voor 3 flexcontracten met 0 uren.
    Het is super fijn, ik bepaal zelf waar ik werk en wanneer plus neem vrij wanneer dit mij uitkomt.
    Een vast contract is zonder problemen te krijgen, diverse keren aangeboden gekregen.
    Ik wil het niet, als flexwerker biedt heb ik een enorme meerwaarde voor bedrijven.
    Dat je mij misschien meer wilt betalen is prima, want ik word met al mijn diploma’s , meerderen diploma’s, plus certificaten, waar ikzelf voor gezorgd heb dat ik deze kon doen.
    Ze noemen mij weleens een overgekwalificeerde flexwerker, invaller.
    Hoezo ? Kwaliteit voor de kinderen, en ouders.

    Mijn verzoek is ga investariseren hoeveel flexwerkers een vast contract zouden willen.?
    Ik in ieder geval niet, ik ben flexwerker en ik blijf flexwerker. Ik ben blij, maar dat ik duurder ben om werkgevers te dwingen mij een vastcontract te geven ?

    Ik nooit een vast contract, ik wil in vrijheid , de regie over mijn eigen leven bewaren plus mijn ontplooiing op diverse vlakken.
    Het enige wat jammer is dat je vaak niet aan cursussen van de werkgever mag deelnemen, gratis. Echter daarvoor geef ik niet mijn nul uren contracten op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.