Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faalangst pm’er struikelblok taaltoets

65% van de pm'ers beschikt over het verhoogde taalniveau 3F. Knelpunten zijn faalangst en dyslexie bij pm'ers.
65% van de pm'ers beschikt over het verhoogde taalniveau 3F.
65% van de pm'ers beschikt over het verhoogde taalniveau 3F. - Foto: Free Images

Dit blijkt uit een enquête die Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep hielden onder pm’ers. De resultaten van de enquête die voorafgaand aan de bijeenkomsten was uitgezet, gaven een goed beeld van de huidige stand van zaken en ervaringen binnen de organisaties en gemeenten die met het verhogen van het taalniveau te maken hebben.

Regiobijeenkomsten kinderopvang

De resultaten van de enquete kwamen naar buiten tijdens drie regiobijeenkomsten die Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep onlangs hielden voor kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen die Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE) aanbieden binnen een G86-gemeente. Tijdens de bijeenkomsten stonden de ontwikkelingen en knelpunten rond het verhogen van het taalniveau onder VVE-medewerkers centraal en werd de toekomst van VVE vanaf 2016 besproken. Pricesmanager VVE Rob Vergeer stond tijdens zijn presentatie stil bij de verlenging van de huidige bekostigingssystematiek, het gemeentebeleid en de ontwikkelingen vanuit de ministeries van OCW en SZW.

Verhoogde taalniveau pm’ers

Uit de enquête blijkt dat 65% van de pedagogisch medewerkers inmiddels beschikt over het verhoogde taalniveau 3F (voor spreken en lezen, 2F schrijven). Ook werd duidelijk dat 35% van de pm’ers al de eerste keer voor de toets slaagt. Ruim 75% van de kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen krijgt volledige compensatie voor de gemaakte kosten. Een deel van de organisaties draagt zelf een klein deel bij.

Knelpunten pm’ers bij taaltoets

Knelpunten worden met name ervaren voor pm’ers die dyslexie blijken te hebben of faalangst. Hier is tijdens de bijeenkomsten uitvoerig over gesproken. Een goede begeleiding van deze medewerkers is cruciaal, samen met het goed uitleggen van het waarom van het verhoogde taalniveau. Ook andere knelpunten kwamen aan bod, zoals ervaringen met toets- en opleidingsinstellingen en de mogelijkheid om individueel te toetsen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.