Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra miljoenen voor peuters gericht inzetten

Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep pleiten bij de Tweede Kamer voor een gerichte inzet van extra peuterbudget van 60 miljoen zodat het ten goede komt aan de doelgroep.
Peuterbudget
Extra geld moet echt ten goede komen aan peuters. - Foto: iStock

In september maakte het kabinet bekend dat er extra budgetten worden vrijgemaakt voor kindvoorzieningen. Voor kinderopvangtoeslag komt er 290 miljoen euro en voor kinderen die niet in aanmerking komen voor toeslag, peuterspeelzaalwerk of VVE komt er 60 miljoen euro extra.

Peuters

Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep vragen bij de Tweede Kamer om een gerichte inzet van dit extra peuterbudget zodat het budget ook echt ten goede komt aan de doelgroep. Het gaat om 15 procent van alle twee- en drie-jarige kinderen, landelijk zijn dat zo’n 38.000 peuters.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zeer kritisch gereageerd op de plannen van Asscher. De 60 miljoen extra voor peuters die buiten de boot vallen, wordt gezien als sigaar uit eigen doos. ‘Er  wordt 35 miljoen euro uit het gemeentefonds gehaald en 50 miljoen van het gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid. Onder de streep komen gemeenten in de min te staan.’ Lees verder >>

Zorgvuldig

De brancheorganisaties pleiten er gezamenlijk voor zorgvuldig te kijken naar de manier waarop het extra budget over gemeenten wordt verdeeld. Deze groep peuters is namelijk aanwezig in alle gemeenten en vooral kleinere gemeenten hebben moeite om voorzieningen in stand te houden. Daarnaast zijn er ook andere budgetten die daarbij betrokken moeten worden. Alleen zo kunnen peuters in alle gemeenten gebruik maken van deze voorzieningen, zeggen de brancheorganisaties.

Lees de brief van brancheorgansaties hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.