Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra miljoenen voor kinderopvang steeds concreter

De plannen van het kabinet om volgend jaar 250 miljoen euro extra in de opvang van kinderen te investeren, krijgen steeds meer vorm. Op Prinsjesdag zal bekend worden of de geruchten, onder andere gepubliceerd in De Telegraaf, kloppen.
De investering in de opvang van kinderen (inclusief vaderschapsverlof) is een voorstel van de PvdA.
De investering in de opvang van kinderen (inclusief vaderschapsverlof) is een voorstel van de PvdA. - Foto: ANP

De Telegraaf zou de investering in, onder andere, de kinderopvang bevestigd hebben gekregen van Haagse bronnen. Andere media zoals Elsevier hebben de investering in kinderopvang ook gepubliceerd.

Kinderopvangtoeslag

De 250 miljoen euro zou hoofdzakelijk worden geïnvesteerd in de kinderopvangtoeslag. Ouders die gebruik maken van kinderopvang kunnen er in 2016 25 tot 50 euro per maand op vooruit gaan. Dat kan per jaar dus oplopen tot een meevaller van 600 euro. Een deel van de 250 miljoen euro wordt gereserveerd voor de ondersteuning van peuterspeelzalen bij de harmonisatie. Het kabinet wil, behalve in kinderopvang, ook investeren in vaderschapsverlof. Dit gaat van twee naar vijf dagen. Deze aanpassing kost 75 miljoen euro en staat los van de investering in kinderopvang.

Vaders krijgen vanaf 2017 vijf dagen betaald ouderschapsverlof. Dat zijn nu slechts twee dagen. Lees meer over deze plannen >>

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Voor het eerst sinds jaren houdt het kabinet geld over om te verdelen. De investering in de opvang van kinderen (inclusief vaderschapsverlof) is een voorstel van de PvdA. Plannen om de kinderopvangtoeslag te verhogen besprak de PvdA eerder al met de VVD, net als het verhogen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Maar geen van deze plannen is door minister Asscher al bevestigd. Dat gebeurt waarschijnlijk pas tijdens Prinsjesdag. De PvdA zou ook willen investeren in verpleeghuizen. De VVD wil meevallers investeren in defensie.

Problemen kinderopvang

Het kabinet heeft al jaren te maken met meevallers op de begroting voor de kinderopvang. Desondanks hield het ministerie van Sociale Zaken de hand op de knip. In 2014 werd er 100 miljoen euro in de kinderopvangtoeslag geïnvesteerd, maar dat bracht de grote groep weggelopen ouders nog niet terug in de kinderopvang. Veel kinderopvangorganisaties zitten nog in de problemen.

Lex Staal, directeur van de Brancheorganisatie: ‘De 100 miljoen euro die het kabinet dit jaar inzet is een mooi gebaar, maar zeker niet genoeg om een grote ommekeer teweeg te brengen.’ Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.