Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees geld voor verduurzaming schoolgebouwen

Nederland kan het coronaherstelfonds gebruiken om scholen en integrale kindcentra te verduurzamen. Dat zegt Diederik Samsom, kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans. Maar dan moet Nederland daar wel snel een plan voor indienen.  

Samson was spreker bij Bouwstenen tijdens de jaarbijeenkomst op 9 december 2021. Daar legde hij hoe de Europese regels als veegwagen gaan werken. In Brussel staat € 6 miljard voor Nederland klaar in het kader van het Europese herstelfonds. Nederland heeft als enige land in Europa daarvoor nog geen plan ingediend. We kunnen dat geld, net als Duitsland, Bulgarije en Roemenië, inzetten voor maatschappelijk vastgoed en daar zijn goede argumenten voor, aldus Samsom op de site Bouwstenen voor Sociaal.

Groene ambities

Om kans te maken op dat geld moeten de plannen aansluiten bij de Europese beleidsdoelen en de aanbevelingen per land die de Europese Commissie heeft vastgesteld. Een belangrijk onderdeel daarvan gaat specifiek over de groene ambities van de EU. Hoewel de Nederlandse regering nog geen formeel plan heeft ingediend, zijn er wel kansrijke initiatieven onderzocht. Kansrijk is onder meer de verduurzaming van schoolgebouwen in het PO en VO (waarvoor € 400 tot 700 miljoen ingezet zou kunnen worden).

Geld voor Deltaplan Scholen

Daarbij heeft het kabinet besloten om het Europese geld in te zetten voor de ambities uit het regeerakkoord. Volgens Samsom zou Nederland het geld dus goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld alle scholen in Nederland te verbouwen en geschikt te maken voor de plannen van het kabinet rond goed onderwijs, een rijke schooldag en een duurzame toekomst. Ook gemeenten en scholen staan te springen om snel vaart te maken met die gebouwen.

Zie in dit verband ook het initiatief van Bouwstenen voor het Deltaplan Scholen. 

Haast

In april 2022 komt er een conceptplan waarop de Tweede Kamer en belanghebbenden nog kunnen reageren en dan moet in juni het definitieve plan naar Europa. Anders loopt Nederland het geld mis, waarschuwt Samsom. Mogelijk krijgt Nederland € 1,3 miljard minder dan de eerder in het vooruitzicht gestelde € 6 miljard, omdat onze economie zich minder slecht heeft ontwikkeld dan gevreesd.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.