Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er is een cao-akkoord. Hoe nu verder?

Bert Bukman
CNV, BK en BMK sloten gezamenlijk een cao-akkoord, buiten de FNV om. Maar wat betekent dat nu precies? 'De nieuwe cao geldt vanaf 1 juli voor alle medewerkers werkzaam bij leden van BK en BMK.'
© blacksalmon / stock.adobe.com

De partijen die het akkoord hebben gesloten, zijn inmiddels bezig om de afspraken te verwerken in de tekst van een nieuwe cao Kinderopvang. Zodra deze gereed is wordt de cao aangemeld bij het ministerie van SZW. Daarmee is er een nieuwe cao Kinderopvang die ingaat op 1 juli 2021, aansluitend op de huidige cao.

Dit betekent dat de nieuwe cao direct vanaf 1 juli geldt voor en moet worden toegepast op alle medewerkers werkzaam bij leden van BK en BMK. Het maakt daarbij niet uit of medewerkers lid zijn van CNV of FNV of dat ze geen lid zijn van een vakbond. Het cao-akkoord geldt dus ook direct voor nieuwe medewerkers.

Algemeen verbindend verklaring

De cao wordt vervolgens voor een zogeheten algemeen verbindend verklaring voorgedragen bij het ministerie van SZW. Als de cao algemeen verbindend wordt verklaard, geldt deze voor iedereen in de sector, ook voor medewerkers van organisaties die geen lid zijn van BK en BMK.

Deze procedure neemt echter acht tot tien weken in beslag. Tijdens die periode kunnen belanghebbenden bezwaren indienen die ervoor zorgen dat de procedure tijd toeneemt en het langer kan duren dan tien weken.

Stakingen

BK en BMK adviseren kinderopvangorganisaties om medewerkers en ouders over de strekking van dit akkoord en de consequenties daarvan te informeren. ‘Als vertegenwoordiger van de werkgevers vinden we het belangrijk je handvaten mee te geven om je medewerkers te informeren over de afspraken die we nu samen met vakbond CNV hebben gemaakt over dit cruciale onderwerp. En dat we gezamenlijk optrekken om het probleem van de werkdruk daadwerkelijk op te lossen daar waar het kan; in gesprek met Den Haag.’

De stakingen die de FNV heeft uitgeroepen, gaan naar verwachting van BK en BMK wel door, maar er is scepsis over het effect daarvan. ‘Bij het participeren in een staking speelt de afweging mee of staken ergens invloed op uitoefent, of niet. In dit geval is dat maar de vraag.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.