Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektrisch speelgoed mag niet altijd op openbare weg

Voertuigen voor kinderen zoals skateboards, hoverboards, skates en heelys , al dan niet elektrisch aangedreven, zijn ongekend populair. Veel ouders weten niet waar en of deze producten gebruikt mogen worden op de openbare weg.
ANP

Dit blijkt uit een onderzoek van VVN waar in totaal 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud aan meededen.

Voetpad

Niet-elektrisch speelgoed zoals waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys zijn voor de wet voertuigen voor de voetganger. Pas als er een voetpad ontbreekt, mogen kinderen met deze vervoersmiddelen gebruikmaken van het fietspad. Dat is bij veel ouders (56 procent) onbekend.

Elektrische vervoersmiddelen

Voor elektrische vervoersmiddelen zoals elektrische steps, skateboards, mini-bikes, monowheels en hoverboards zijn de regels nog wat strenger. Deze producten hebben helemaal geen goedkeuring om op de openbare weg te gebruiken. Er mag alleen mee worden gespeeld op eigen terrein. Ruim de helft van de ondervraagde ouders (54 procent) dacht dat ze wel op de openbare weg toegestaan waren. Hoe vaker ouders een hoverboard in de schuur hebben staan, hoe minder vaak ze op de hoogte zijn van de regels.

Goed informeren

VVN adviseert ouders zich vooraf goed te laten informeren over waar het ‘speelgoed’ mag worden gebruikt. ‘Het is geen overbodige luxe wanneer ouders hun kinderen goed informeren over hoe en waar ze  deze apparaten veilig kunnen gebruiken. Veiliger voor de kinderen zelf en zeker ook voor andere verkeersdeelnemers; aldus Alphons Knuppel, directeur a.i. Veilig Verkeer Nederland. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.

Jaarlijks moeten 1100 kinderen van 0 tot 12 jaar naar het ziekenhuis omdat ze iets eten of drinken dat giftig is. Vaak wordt dan als eerste gedacht aan het bekende gevaarlijke keukenkastje met schoonmaakproducten, maar er liggen meer giftige stoffen op de loer waar je misschien niet meteen aan denkt. Een grote stijger in de Top 10 zijn bijvoorbeeld knoopcelbatterijen die in veel speelgoed zitten. Inslikken van die batterijen kan levensgevaarlijk zijn. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.