Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Eindejaarsuitkering in kinderopvang vervalt vaak

Eindejaarsuitkering

De eindejaarsuitkering wordt in de kinderopvangbranche vaak niet of slechts deels uitbetaald. Uit een enquête onder leden van Abvakabo FNV blijkt dat minder dan de helft van de werkers in de kinderopvang de eindejaarsuitkering van 3,5% ontvangt. Ook ontvangt een deel van de medewerkers de eindejaarsuitkering pas in januari 2013.

In totaal hebben 500 medewerkers de enquête ingevuld. Een deel van de respondenten geeft aan dat de gestelde doelen waaraan de eindejaarsuitkering is gekoppeld voor 2012 niet zijn behaald. Deze doelen (zoals financiële resultaten) blijken echter niet altijd haalbaar te zijn. Dat is in strijd met afspraken die in de cao Kinderopvang zijn vastgelegd. Werknemers moeten invloed kunnen uitoefenen op het behalen van doelen en het wel of niet behalen van doelen moet objectief meetbaar zijn.

Recht
Ook als resultaten wel zijn behaald, blijken werkgevers de eindejaarsuitkering niet altijd uit te betalen. Cao-onderhandelaar Ilse van der Weiden: ‘Medewerkers horen te krijgen waar ze recht op hebben. Het zijn misschien lastige tijden voor de kinderopvangsector, maar de eindejaarsuitkering moet volgens afspraak worden uitbetaald.’

December
Als de werkgever niet op tijd een voorstel voor doelen of resultaten heeft gedaan, moet de eindejaarsuitkering sowieso volledig worden uitbetaald. In de cao is ook vastgelegd dat de uitkering in december moet worden overgemaakt. Van der Weiden: ‘Werkgevers die de uitkering pas in januari uitbetalen, komen afspraken niet na.’

Bron: Abvakabo FNV
ANP Photo, Koen Suyk

6 REACTIES

 1. Werknemers moeten invloed kunnen uitoefenen op het behalen van doelen en het wel of niet behalen van doelen moet objectief meetbaar zijn.
  Ik ben heel benieuwd of onze doelstelling hier aan voldoet…het licht aan je ziekteverzuim of je eindejaarsuitkering krijgt, heb je hier invloed op? Soms wel, menig geen meld zich ziek om elk wissewasje maar vaak ook niet. Je breekt je been, wordt geopereerd om wat voor reden dan ook, je word overspannen tja heb je hier invloed op?

 2. Lees alle reacties
 3. Wat niet kan, kan niet! Helemaal mee eens. Maar ik heb het gevoel dat er niet helemaal open kaart wordt gespeeld, waardoor ik me soms een sul op de werkvloer voel. Je maakt mij niet wijs dat je pas op vrijdag voor de kerstvakantie weet dat je de EJU niet geheel kan uitbetalen!!! Zo ging het tenminste bij ons. Dat hadden ze ook wel eerder kunnen melden. Maar wel als je ziek bent vrije dagen blijven inleveren………ipv ziekmelding! Dat vind ik niet netjes.

 4. Prima hoor dat de Vakbond zich zo voor de sector inzet maar wij hebben er uiteindelijk gezamenlijk mee ingestemd om de eindejaarsbonus niet uitgekeerd te krijgen. Er is een grote terugloop, ook bij ons in het kinderdagverblijf en de BSO. Met z’n allen proberen we zo efficiënt mogelijk te werken zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven vallen. Waardering en baanbehoud is voor ons belangrijker dan de bonus.

 5. In de kinderopvang worden medewerkers ontslagen. Velen verliezen hun baan, anderen verliezen veel uren. Veel werkgevers doen hun uiterste best de pedagogisch medewerkers aan het werk te houden. De meeste daarvan hebben hun periodiek gehad, wat een loonsverhoging van 2,5% betekent. Het lijkt me dan niet aan de orde om ook nog een eindejaarsbonus uit te keren. Iets minder loon maar wel werk is uiteindelijk beter.

 6. Ook tijdens een CAO loze periode heb je als werknemer recht op een EJU. Zie: http://www.abvakabofnv.nl/3944/419044/185436/geen-cao-kinderopvang-wat-nu.pdf
  Heb ik tijdens de cao-loze periode recht op een loonsverhoging? De jaarlijkse (periodieke) verhoging tot het maximum van de schaal blijft wel gewoon van kracht. Ook de eindejaarsuitkering zoals deze in de cao staat, is niet beperkt tot een bepaald jaar: Als in je contract is opgenomen dat de cao van toepassing is, dan behoudt je recht op deze loonsverhoging en uitkering, totdat er een nieuwe cao is, of totdat je een nieuw contract krijgt.

 7. het is zo vreselijk jammer dat zelfs de vakbond, die toch in de weer moet zijn vóór zijn medewerkers, met nog meer negatieve publiciteit de kinderopvang onderuit haalt. Wij als middelgrote werkgever doen er alles aan om overeind te blijven en werkgelegenheid te bieden aan onze medewerkers. We moeten met elkaar de schouders er onder zetten!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.