Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eigen Inspectie voor afdeling toeslagen gaat niet werken’

Bert Bukman
De dienst Toeslagen van de Belastingdienst, die momenteel zwaar onder vuur ligt door de kindertoeslagaffaire, krijgt een eigen Inspectie. Dit naar aanleiding van een advies van externe deskundigen. Femke de Vries, hoogleraar en voormalig toezichthouder, denkt dat dit geen succes gaat worden.
toezicht belasting toeslag
© Flexmedia / stock.adobe.com

De nieuwe inspectie voor Belastingen, Toeslagen en Douane gaat toezien op alles wat er mis kan gaan bij de Belastingdienst. De ingehuurde deskundigen schrijven dat het tijd is voor ‘extern toezicht als tegenkracht en kritische vriend’.

Er zijn goede redenen voor zo’n Inspectie, menen deskundigen. Als je de Belastingdienst niet goed controleert, kan dat leiden tot serieuze problemen, zoals uit de kinderopvangtoeslagaffaire en de actuele verhoren in de Tweede Kamer blijkt.

Mislukking ingebouwd

Femke de Vries, hoogleraar toezicht en voormalig bestuurder van de Autoriteit Financiële markten, schrijft in het FD echter dat de mislukking eigenlijk al is ingebouwd. De nieuwe Inspectie valt namelijk onder hetzelfde ministerie van Financiën als de Belastingdienst zelf, en dat ‘rammelt’ volgens haar.

De gekozen constructie kan leiden tot druk op de Belastingdienst als gevolg van politieke belangen. ‘Zo werd de toeslagenaffaire mede veroorzaakt door politieke druk om na de ‘Bulgarenfraude’ hard op te treden tegen toeslagenmisbruik,’ aldus De Vries.

Onafhankelijk van ministerie

De Inspectie moet niet alleen de bevoegdheid hebben, maar ook de bereidheid om op te treden. ‘Onderdeel zijn van hetzelfde departement zal die bereidheid niet ten goede komen,’ aldus De Vries.

Volgens de hoogleraar moet de toezichthoudende instantie onafhankelijk zijn en dus los staan van het ministerie. ‘Daar zijn genoeg goede voorbeelden van: de Autoriteit Consument & Markt, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Financiële Markten zijn allen zelfstandige bestuursorganen die niet hiërarchisch ondergeschikt zijn aan een minister.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.