Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Eerste tegenvaller kabinet op kinderopvang

Eerste tegenvaller kabinet op kinderopvang

Voor het eerst heeft het kabinet te maken met een tegenvaller: het budget voor kinderopvang wordt dit jaar waarschijnlijk met 200 miljoen euro overschreden. Dit bevestigen Haagse bronnen in het Financieel Dagblad.

Elders bezuinigen, maar op wat?
De bedoeling is juist dat het kabinet deze periode 400 miljoen euro zou bezuinigen op kinderopvang. Het maximum uurtarief is in 2011 al verlaagd naar € 6,36 (dagopvang), € 5,93 (bso) voor gastouderopvang is dit € 5,09. Het verantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken zal de overschrijdingen moeten bekostigen door elders op zijn begroting extra te bezuinigen. Waar dat zal zijn is nog onduidelijk.
Er is voor dit jaar € 2,9 mrd begroot tegen € 3,1 mrd vorig jaar. De fracties van PvdA en CDA willen opheldering over de ramingen die keer op keer te krap blijken.

Bron: Financieel Dagblad

11 REACTIES

 1. Het is bijna om te lachen, teveel uitgegeven. Wij zijn zelfs bij het ministerie van financiën uitgenodigd, geweest, en gepraat met 17 ambtenaren over factureren achteraf op basis van werkelijk verbruik.
  En zelfs dat helpt niet. Geld vliegt eruit terwijl onze manier van rekenen echt een enorme besparing op kan leveren. Wie o wie zit toch in die politiek om dat tegen te houden?

 2. Lees alle reacties
 3. In onze omgeving zien we verschillende mensen waarvan er een ouder thuis is en de kinderen toch 4 dagen naar de opvang gebracht worden. Omdat ze toch een paar dagen in een jaar gewerkt hebben, hebben ze toch recht op de kindertoeslag. Pak dat maar aan.Het is toch van de zotte dat die ouders op de bank zitten hun kind weg brengen en het ze bijna niks kost omdat bijna alles vergoed wordt. Hier zijn uiteindelijk de mensen die het wel nodig hebben de dupe van.
  Wie weet verzint het kabinet daar iets voor.

 4. werkelijke uren betaal je als consument aan accidentele diensten, en deze zijn altijd veel duurder dan een vast aangeboden dienst.
  zekerheid dat je als klant geniet (je hoeft niet met je oppas elke keer afspreken, als zij ziek is hoef je haar vervanger niet zelf zoeken, of zelf thuis blijven) – dat is de deel die je moet met zekere prijs betalen – anders zijn kosten te groot, de prijs moet dan kosten volgen, en de organisatie te ingewikkled – met de beste wil, het kan niet 🙂
  met mobiel-telefoon abonnomenten gaat dat wel, met opvang – niet.

 5. Hoi,
  ik lees hier een reactie over dat kdv’s oplichten door hele dagen te laten betalen. Hier ben ik het niet mee eens. ik heb zelf een kleinschalig kdv waar ik maximaal 6 kinderen per dag opvang. ik heb geen personeel in dienst, maar als ik, of 1 van mijn eigen kinderen ziek is, moet ik ervoor zorgen dat er een invalkracht staat. ik ben 11 uur op een dag open en gedurende die tijden is er minimaal 1 kind aanwezig. Als ouders mij alleen voor daadwerkelijke uren zouden betalen, dan heb ik een groot probleem als ik een invalkracht moet inzetten. Die kosten kunnen er net (vaak net niet) uit als alle kinderen er zijn. als ik de ouders alleen voor daadwerkelijk afgenomen uren zou betalen, dan zijn er dus ook uren waarop er maar 1 of 2 kinderen zijn en betalen. Mocht ik dan een been breken o.i.d. dan kan ik de tent wel sluiten. kortom: zeg alleen iets als je weet waar je het over hebt. soms ligt het niet zo simpel als je denkt
  groetjes Charlotte

 6. ik ben het gedeeltelijk eens met de tweede reactie. bijvoorbeeld over dat ambtenaren betaald ouderschapsverlof heeft. Daar mogen ze wat mij betreft inderdaad op bezuinigen! Maar wat betreft het een maand van te voren aangeven wanneer je opvang nodig bent…. wel een mooi idee. maar dat gaat totaal niet werken in de praktijk! Ik merk al met ouders die zo’n dergelijke flexopvang afnemen… vaak wat te laat. Gaat echt in praktijk niet werken. Het kabinet heeft de kinderopvang goedkoop gemaakt. Dit was een bewuste keuze. Heel goed. Maar nu maken te veel mensen daar gebruik van en kan het ineens niet meer. Ja… dat hadden ze kunnen bedenken! Nu draai je dat moeilijk terug! Eigen schuld. Jammer dat de mensen die minder verdienen daar weer de dupe van zijn!

 7. Er wordt nog steeds nieuwe capaciteit geopend , vraag en aanbod komen met elkaar in evenwicht, kabionet veronderstelde zelf door verlaging bijdrage meer vraaguitval dan nu het geval is. De vraaguitval die er wel was is gecompenseerd door invulling vanuit wachtlijsten.
  Het jaar is nog maar net begonnen, ouders gaan nu pas de netto-effecten zien. Dan is er een opzegtermijn van twee maanden. Bovendien is er bij veel aanbieders die een ‘stuwmeer’ hebben van teveel betaalde bijdragen rechtstreeks van de belastingdienst. Die gaan uiteindelijk weer naar defiscus terug, maar dat zijn dan meevallers in komend ejaren. Dus kan het straks zomaar weer meevallen.

 8. Een suggestie.
  We hebben al sinds 2003 bso ineigen beheer als stichting met 1 school. Waarom wordt de samenwerking tussen kinderopvang en scholen niet nadrukkelijker gestimuleerd? Kind, school en ouders hebben er voordeel bij. En ik denk dat het goedkoper kan door sunergie in personeel en hisvesting.

 9. Jammer dat er commentaren komen over gastouderopvang terwijl dit veel voordeliger is voor de overheid én de ouders.
  Ten eerste betaal je alleen de uren die je afneemt. En niet de uren dat een KDV open is (over fraude gesproken!) Bij KDV moet je ook je eigen vakanties doorbetalen en soms zelfs de kerstvakantie als een KDV dicht is.
  Ten tweede zijn de uurtarieven van gastouderopvang enorm verlaagd ten opzichte van KDV tarieven.
  Overschrijding van budgetten zou mede veroorzaakt kunnen zijn door het onmogelijk maken van gastouderopvang waardoor ouders kiezen voor veel duurdere alternatieven op KDV’s en BSO’s.
  De inspanning van een gastouderbureau is veel groter dan hier aangegeven. Beetje jammer zo’n reactie van iemand die geen flauw idee heeft van het werk dat bij een gastouderbureau komt kijken.

 10. Uit het besluit van 20 september 2010 (ingaande 1 januari 2011):
  Het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang wordt als volgt gewijzigd:
  A
  Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:
  1. De maximum uurprijs bedraagt voor:
  a. dagopvang € 6,36;
  b. buitenschoolse opvang € 5,93, en
  c. gastouderopvang € 5,09.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.