Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste ongevaccineerde kind geweigerd in Italiaanse kinderopvang

De schoolvakantie is voorbij in Italië en direct ervaren ouders en kinderen de gevolgen van de nieuwe vaccinatiewet. Een jongetje werd bij zijn kinderdagverblijf in Milaan geweigerd omdat hij geen vaccinatiebewijs kon laten zien. Ouders maken op meerdere plekken ruzie met de opvang waardoor de militaire politie moest uitrukken.
Vaccinatie-Italië-iStock.jpg
Kinderen tot 6 jaar krijgen alleen toegang tot de kleuterschool of de kinderopvang als ze een vaccinatiebewijs van de polikliniek kunnen laten zien - Foto: iStock

Dit vertelt Jarl van der Ploeg, Italië-correspondent in de Volkskrant. Het Italiaanse parlement keurde afgelopen zomer een wet goed waardoor kinderen voortaan verplicht zijn zich te laten vaccineren tegen tien ziektes waaronder polio, mazelen en kinkhoest. De vaccinatiegraad in Italië is met 87 procent laag. Drie patiënten overleden aan de mazelen en dat zou vooral komen omdat steeds meer Italianen zich niet inenten.

De nieuwe wet schrijft voor dat kinderen tot 6 jaar alleen toegang krijgen tot de kleuterschool of de kinderopvang als ze een vaccinatiebewijs van de polikliniek kunnen laten zien. Voor kinderen van 6-16 jaar die vallen onder de leerplicht wachten boetes tot 500 euro als ze dit niet kunnen aantonen. Nu de scholen weer begonnen zijn, blijkt dat zeker 10 procent van de schoolgaande kinderen geen vaccinatiebewijs heeft. Dat leidde er onder andere toe dat peuters de toegang tot de kinderopvang is ontzegd en woedende reacties van ouders. Die liep op sommige plekken zo op dat de militaire politie moest uitrukken naar de kinderopvang.

‘Moordenaars’

Het onderwerp houdt de gemoederen, zo schrijft van der Ploeg, in Italië goed bezig. Twee kampen (anti en pro-vaccinatie) laten hun geluid stevig horen. Zo zouden ouders van kinderen die ziek zijn geworden door de inenting hun verhaal huilend op een podium hebben verteld. Ze scandeerden dat de regering ‘moordenaars’ waren. In enkele regio’s wordt geprobeerd om de verplichte inenting alsnog uit te stellen.

In Nederland is nog altijd bijna 95 procent van de bevolking ingeënt, maar dit aantal daalt. De discussie over een verplichte vaccinatie speelt ook hier, maar daarvan is nog geen sprake. Wel werd onlangs door de Gezondheidsraad voorgesteld dat alle professionals die met baby’s jonger dan 6 maanden werken, zich verplicht moeten inenten tegen kinkhoest. Het ministerie nam dit advies over en raadt werkgevers in de kinderopvang aan om hierover met werknemers in gesprek te gaan.

Bron: Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.