Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste kinderdagverblijf met Daltonlicentie

Eerste kinderdagverblijf met Daltonlicentie

Fris! kinderdagverblijf uit Apeldoorn gaat als eerste kinderopvangorganisatie aan de slag met een Daltonlicentie. Initiatiefnemers Linda van der Vliet en Katinka Walhout geven samen met de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV) vorm aan de voorwaarden voor zo’n licentie.

Alleen onderwijsinstellingen
Daltononderwijs is een onderwijsvorm waarbij de nadruk ligt op keuzevrijheid voor de leerling, de ontwikkeling van zelfstandigheid en samenwerken met andere kinderen. Tot nu toe hebben alleen basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs een Daltonlicentie. Linda: ‘Maar het Daltonprincipe kan ook prima worden vormgegeven binnen de kinderopvang. In principe ben je vrij om jezelf als Daltonlocatie uit te geven. Maar we wilden het ook meteen goed doen door via het NDV een officiële licentie aan te vragen. Zo weten ouders dat we niet alleen volgens de principes van Dalton werken, maar dat ons beleidsplan er helemaal op gebaseerd is.’ Niet alleen medewerkers, ook de inrichting van het kinderdagverblijf moet straks de zelfstandigheid van kinderen stimuleren.

Daltonopleiding
De NDV moet zich voor het eerst op kinderdagverblijven richten en regels opzetten voor Dalton binnen de kinderopvang voor 0-4 jaar. Ze krijgt hierbij niet alleen hulp van de twee initiatiefnemers van Fris! Kinderopvang maar ook van een opleidingsinstituut uit Deventer. Linda van Fris! verwacht dat de licentie over een jaar verstrekt kan gaan worden. In april opent Fris! haar eerste vestiging. Alle aangenomen medewerkers krijgen een Daltonopleiding aangeboden.

Lees hier meer over Dalton >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.