Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Kamer stemt in met Wet betaald ouderschapsverlof

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof. Hiermee is het wetsvoorstel politiek rond. De nieuwe wet regelt dat ouders voor het eerst deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind.
ouders
© AleksandarNakic / Getty Images / iStock

De Wet betaald ouderschapsverlof treedt op 2 augustus 2022 in werking. Ouders krijgen dan negen weken ouderschapsverlof en een UWV-uitkering ter hoogte van 50 procent van het maximum dagloon. Voorwaarde is dat zij deze negen weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind.

Op dit moment kent Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste acht levensjaren van het kind. Dit is in principe onbetaald tenzij er in de cao andere afspraken over zijn gemaakt. In de cao Kinderopvang zijn hier geen afspraken over gemaakt.

Zwangerschapsverlof

Met de nieuwe wet worden ouders in het eerste levensjaar van het kind voor negen van deze 26 weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken (aanvullend) geboorteverlof voor de partner.

Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werknemer zijn en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof hebben opgenomen.

Meer informatie vind je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.