Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerst minder kinderen, dan meer

Het aantal leerlingen op de basisschool zal naar verwachting tot 2022 afnemen. Dat jaar zal het aantal kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar zijn afgenomen tot 1,43 miljoen. De jaren erna neemt dat aantal weer toe. Dat staat in de zogenoemde Kernprognose 2013-2060 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) openbaar heeft gemaakt.
ANP Photo
ANP Photo

De trend dat het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd daalt, is al even gaande. Eind dit jaar telt Nederland 1,52 miljoen kinderen tussen 4 en 12 jaar. Dat zijn er volgens het CBS 75.000 minder dan eind 2008. De komende 8 jaar wordt een daling met nog eens 96.000 kinderen verwacht.

Immigratie en emigratie

Het aantal kinderen daalt vooral doordat sinds de eeuwwisseling het aantal geboorten is afgenomen. Immigratie en emigratie hebben er volgens het CBS minder invloed op. Voor de jaren na 2018 hangt het aantal 4- tot 12-jarigen ook af van het aantal geboren kinderen. Dat maakt de prognose iets minder zeker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.