Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Één toezichtkader kinderopvang en onderwijs stap dichterbij

Marianne Velsink
Minister Asscher gaat een samenwerkingsprotocol ontwikkelen voor kinderopvang- en onderwijsinspecteurs. Daarmee wil hij bevorderen dat toezichthouders beter gaan samenwerken bij het toezicht op geïntegreerde voorzieningen van onderwijs en kinderopvang. Houders van deze geïntegreerde centra ervaren in de praktijk nogal eens knelpunten en willen dat er één toezichtkader komt.
Één toezichtkader kinderopvang en onderwijs stap dichterbij
Foto: ANP

Dit maakt minister Asscher bekend in zijn Verzamelbrief kinderopvang. Integrale Kindcentra (IKc’s) en brede scholen lopen vaak tegen dingen aan als ze aan alle kwaliteitseisen voldoen. Een speeltoestel in de gezamenlijke buitenruimte wordt voor het onderwijs bijvoorbeeld goedgekeurd, maar voor de kinderopvang niet. Of de uitwisseling van personeel tussen school en opvang wordt door allerlei regeltjes bemoeilijkt. Om in kaart te brengen waar integrale voorzieningen tegenaan lopen, vroegen de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs al in 2013 aan de GGD GHOR Nederland en de Inspectie van het Onderwijs om een gezamenlijk toetsingskader te ontwikkelen. Het uitgangspunt was om bestaande knelpunten in kaart te brengen en ze vervolgens weg te nemen of tot een minimum te beperken.

Knelpunten

Inspecteurs van de GGD en de Inspectie van het Onderwijs gingen om tafel met ambassadeurs van het Landelijk Steunpunt Brede Scholen en vertegenwoordigers van IKC’s en brede scholen. Daar werden knelpunten besproken en bleek dat er op het gebied van het toezicht eigenlijk geen knelpunten hoeven te zijn. Er bleek na onderzoek bijvoorbeeld vrijwel geen overlap te zijn in de indicatoren die door beide toezichthouders worden beoordeeld. De knelpunten die wel worden ervaren, gaan voornamelijk over criteria waar toezichthouders (nog) niet op controleren.

Gemeenten die deel uitmaken van de Kopgroep wethouders lopen voorop bij het realiseren van Integrale Kindcentra (samenwerking tussen kinderopvang en brede scholen). In de handreiking geven de wethouders advies aan gemeenten die ook willen toewerken naar integrale basisvoorzieningen voor kinderen (0-12 jaar). Lees meer

Niet erkend

Uit het overleg kwam naar voren dat inspecteurs nog weinig kennis hebben over integrale voorzieningen. Ze zijn soms onvoldoende op de hoogte van de werkwijze van de andere toezichthouder en er wordt nauwelijks informatie uitgewisseld. De directeuren/houders van integrale kindvoorzieningen gaven aan zich niet voldoende erkend te voelen in de huidige inspecties. Alle partijen zijn een voorstander van één toezichtkader voor geïntegreerde voorzieningen. Dit zou in de Wet kinderopvang moeten worden verankerd. Voordat het zo ver is, ontwikkelt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher een samenwerkingsprotocol voor inspecteurs van beide inspectiediensten.

Pilot

Dit najaar start een pilot om het samenwerkingsprotocol uit te testen. De pilot heeft als doel om op de werkvloer te kijken hoe het toezicht op integrale voorzieningen vanuit de twee toezichthouders beter op elkaar kan aansluiten. Ook wordt er gekeken hoe de samenwerking en de afstemming tussen de twee inspectiediensten kunnen worden bevorderd. Minister Asscher verwacht de resultaten van deze pilot al begin 2015.

Het toezicht op de kinderopvang is verbeterd. In 2013 werd 92 procent van de wettelijk verplichte inspectie uitgevoerd. Dit was in 2011 nog 86 procent. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.