Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Dure kinderopvang jaagt kinderen de straat op

kinderen

Tientallen jonge kinderen hangen rond op straat en dreigen af te glijden. Oorzaak: de dure kinderopvang. Vooral in achterstandswijken in steden is dit zichtbaar. De Haagse kinderopvangorganisatie Dak Kindercentra zegt zich net als andere welzijns- en kinderopvangorganisaties zorgen te maken om deze ontwikkelingen. Het Algemeen Dagblad meldt dit.

Dramatische ontwikkeling
De kinderen hangen op straat rond en moeten dubieuze klusjes doen voor oudere jongens. Er zouden zelfs kinderen naar familie in Turkije gestuurd zijn om daar door hun oma opgevoed te worden. Willeke Briedé, bestuursvoorzitter van Dak: ‘Niemand luistert naar onze noodkreet, omdat we zouden preken voor eigen parochie. Maar wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Wij zitten in de oude wijken en zien de dramatische ontwikkelingen voor onze neus gebeuren.’

Verantwoordelijkheid ligt bij de ouders
Minister Kamp van Sociale Zaken reageert kritisch op de uitspraken. in hetzelfde artikel in het AD zegt hij: ‘De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. De problemen daar moeten worden opgelost in samenwerking met maatschappelijk werkers en de scholen.’

Bron: Algemeen Dagblad
Foto: ANP

5 REACTIES

 1. Da’s mooi: kinderen weer op straat spelen, i.p.v. regeltje’s opvolgen in de opvang, waar alles draait om burocratie…
  Dan komen zij eindelijk weer in aanraking met de realiteit van de dag…
  Eén probleem: ouders moeten weer energie steken in opvoeden en dat is een bijna onmogelijke taak. Na anderhalf jaar gewerkt te hebben in de kinderopvang, ben ik blij om niet meer in een -door burocratie-verstikkende omgeving, waanzin regeltje’s te hoeven opvolgen. Oké, jongens /meisje’s : jullie kunnen eindelijk weer genieten van het vrije spel en weer lekker rotzooien en creatief rel schoppen. DAT hebben kinderen nodig! Een jeugd lang jezelf kunnen ontwikkelen tot een evenwichtig mens, zonder GGD en andere flauwekul!
  Bron: een Vader van een altijd (buiten) spelende zoon

 2. Lees alle reacties
 3. ‘wij zijn een stichting zonder winstoogmerk’ hmmm… oja! Dan is het natuurlijk goed!
  Ik heb even de moeite genomen om uit te vogelen hoeveel uren DAK in rekening brengt .
  En naar de juiste info zoeken op de site viel niet mee. Als stichting zonder winstoogmerk mag het van mij wel iets gebruiksvriendelijker en transparanter, zeker als je claimt de goedkoopste in de regio te zijn, dat gezegd hebbende:
  Voor een contract 1 dag, school en vakantie,
  rekent DAK per maand:
  23,92 uur
  Bij ons is dat:
  17.31 uur
  Wij zijn geen stichting, en hebben wel een winstoogmerk.

  Een verschil van 6,61 uur. Dat is 138% van onze uren,
  zeg 40% meer !
  Daarnaast is het uurtarief van DAK in zo’n contract: € 6,15
  Dat is € 0,22 boven het normbedrag en die € 0,22 moet een ouder dus zowiezo zelf betalen.
  Vermeulen heeft groot gelijk, ik onderschrijf zijn bevinding – voor minima is kinderopvang spotgoedkoop.
  Het is werkelijk bespottelijk dat DAK dit soort uren en tarieven hanteert en een dergelijke ‘noodkreet’ uit.

 4. Toch vind ik de negatieve bericht geving over kinderopvang niet altijd terecht, de kosten zijn nog nooit zo laag geweest met de toeslag. Nog niet eens zo heel lang geleden 5 jaar moest je blij zijn dat je een werkgever had die de kosten betaalde en verder dan overheid, grote winkelketens, ziekenhuizen en banken kwam je niet eens in aanmerking voor kinderopvang tegemoet koming dat zagen ouders als een inverstering.De ouders die nu de kinderopvang te duur vinden moeten maar niet te veel denken aan de toekomst want de kosten voor kinderen zullen er altijd zijn denk maar aan studeren, autorijbewijs, zorg enzo enzo en ook niet al deze kosten worden betaald door de overheid dus ouders koester de momenten van nu ze nog klein zijn want de kosten zullen er niet beter op worden.

 5. Ik lees telkens dat de nieuwe regels de minima treffen maar mijn ervaring is juist het tegengestelde.
  Voor mensen met een minimum inkomen is de kinderopvang bijna gratis.
  Ik reken 6,05 euro per uur en mensen tot een jaarinkomen van 18000 euro(is tot 1050 euro netto per maand) betalen dan maar 0,60 euro per uur zelf.een aleenstaande moeder betaald voor 4 dagen maar 98 euro zelf van de rekening van 989euro die ik haar stuur.Het probleem is waneer kinderdagverblijven boven de staatsnorm rekenen bv 0,50 extra per uur dan is de rekening voor deze ouder plotseling bijna verdubbeld. Het loond in deze tijd dus wel om te gaan shoppen bij de diverse kinderdagverblijven .En aangezien er bijna nergens meer wachtlijsten zijn is dit nu prima te doen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.