Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizenden extra ouders hebben recht op terugbetalen toeslag

Het kabinet heeft de regels verruimd voor ouders die gedupeerd zijn in de kinderopvangtoeslagaffaire. Duizenden extra ouders kunnen zo aanspraak maken op de compensatieregelingen van de overheid.

AdobeStock
AdobeStock

Het gaat om ouders die ten onrechte als fraudeur waren aangemerkt en vervolgens geen betalingsregelingen konden aangaan om hun schulden te betalen, meldt de NOS. Bijvoorbeeld door een kwijtgeraakt bonnetje of een niet goed ingevuld formulier.

De Belastingdienst oordeelde eerder over hen dat ze door eigen toedoen niet in aanmerking kwamen voor een betalingsregeling. Veel ouders kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Verzet Tweede Kamer

Het kabinet was eerder van plan deze ouders alleen het bedrag terug te geven dat ze ooit hebben betaald. Na verzet van de Tweede Kamer heeft het kabinet nu besloten dat ook deze mensen recht hebben op een extra schadevergoeding van 30 procent van het totaalbedrag.

De toeslagaffaire heeft niet alleen bij de ouders maar ook bij de Belastingdienst veel onrust veroorzaakt. Staatssecretaris van Huffelen deed aangifte tegen haar eigen ambtenaren.

De Tweede Kamer wil een parlementaire ondervraging organiseren naar de affaire. Bij deze ‘mini-enquête’ worden bewindslieden en ambtenaren onder ede gehoord. De ondervraging moet duidelijk maken waarom deze kwestie zo mis kon lopen, om zo het geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.