Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitsland blijft geïnteresseerd in Nederlandse pm’ers

Opnieuw hebben Duitse gemeenten samen met Nederlandse gemeenten een bijeenkomst georganiseerd voor Nederlandse pedagogisch medewerkers die openstaan voor een baan in de Duitse kinderopvang. De informatiebijeenkomst was een initiatief van de steden Münster, Osnabrück, Enschede en Hengelo in samenwerking met EUREGIO.
Duitsland blijft geïnteresseerd in Nederlandse pm'ers
Foto: EPA

Het waren de burgemeesters van de vier steden die het balletje aan het rollen brachten. Duitse steden moeten vanaf 1 augustus 2013 voor ieder kind tussen de één en drie jaar een plek in de kinderopvang beschikbaar stellen. Dat betekent flink wat meer vacatures die niet allemaal vervuld raken. In de regio Enschede/Hengelo staan 300 werkloze pedagogisch medewerkers ingeschreven. Het mag duidelijk zijn dat het mes dus aan twee kanten snijdt.

Verzekering

Tijdens de informatiebijeenkomst werden werkzoekenden uit Nederland in contact gebracht met Duitse werkgevers. EUREGIO gaf informatie over het sociale verzekeringssysteem en het belastingrecht in het buurland. Coen van Dijk, namens EUREGIO: ‘De informatie die wij tijdens dit soort bijeenkomsten geven, helpt vaak om de angst om in het buitenland te gaan werken te verminderen.’

Diploma’s

Na afloop van de bijeenkomst gaven de meeste pm’ers aan wel interesse te hebben in een Duitse werkplek. Meer dan de helft gaf zich op voor een meeloopdag bij een kinderopvang in Münster. Tijdens de bijeenkomst werden pedagogisch medewerkers ook geïnformeerd over welke stappen zij moeten zetten om hun Nederlandse pedagogische diploma te laten erkennen in Duitsland. Dat is namelijk niet voor alle pedagogische diploma’s vanzelfsprekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.