Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Duidelijke tarieven en openingstijden om “creatief rekenen” te voorkomen

Er zijn manieren voor kinderopvangorganisaties om hun omzet en inkomsten te verhogen zonder het uurtarief te laten stijgen. Maar deze creatieve manier van berekenen kan voor ouders lastige toeslag-gevolgen hebben. Minister Van Gennip van Sociale Zaken verplicht organisaties duidelijk te zijn over hun tarieven en openingstijden.
geld sparen
Beeld: AdobeStock

Kinderopvangorganisaties moeten hun uurtarieven en openingstijden op de website vermelden. Ook moeten ouders beter geïnformeerd worden door organisaties over stappen die zij kunnen zetten bij een geschil of klacht. Dit heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken met brancheorganisaties en oudervertegenwoordigers. Het doel van deze afspraken is om “creatief rekenen” door kinderopvangorganisaties tegen te gaan.

Extra uren rekenen

Het probleem werd eind vorig jaar duidelijk toen uit een uitvraagrondje van de NOS bleek dat sommige kinderopvangorganisaties extra uren rekenen om hun omzet te verhogen. Er is een maximumbedrag voor het uurtarief, voor een kinderdagverblijf is dat bijvoorbeeld 10,25 euro per uur. Het is voor bedrijven aantrekkelijk om niet het uurtarief, maar het aantal uren te verhogen. Dat is beter voor de concurrentie. Dat kan als volgt: organisaties rekenen extra uren voor opvang en zeggen tegen de ouders dat ze het uurtarief niet verhogen. Maar als ouders geen gebruik maken van die extra uren – waar ze wel kinderopvangtoeslag over krijgen – moeten de ouders later aan de Belasting terugbetalen. Dat is onwenselijk.

Uurtarieven op de website

De minister wil deze problemen tegen gaan door ko-organisaties te verplichten hun openingstijden en uurtarieven duidelijk op de website te zetten, dan kunnen ouders kiezen op uren en op tarieven. Bovendien wordt het toeslagverhaal dan ook helder en hoeven ouders later niet in de problemen te komen als ze extra uren – en dus extra toeslag – niet nodig hebben. Op de website van de rijksoverheid>> staat precies omschreven welke uren recht geven op kinderopvangtoeslag:

  • De ouder heeft recht op kinderopvangtoeslag voor betaalde uren, die zijn overeengekomen in het contract en waarbij de kinderopvangorganisatie daadwerkelijk de dienst aanbiedt en dus open is.
  • Er is geen recht op kinderopvangtoeslag op dagen waarop de opvang gesloten is, zoals bij studiedagen. Studiedagen horen verwerkt te zijn in het uurtarief, net zoals andere personeelskosten. Sluitingen op erkende feestdagen vormen daarop een uitzondering.

Contract aanpassen

Bovendien moeten organisaties de mogelijkheden verbeteren voor ouders om bezwaar aan te tekenen. De kinderopvangorganisatie kan het contract wijzigen door het pakket aan te passen of het aantal uren uit te breiden. Het is aan de ouder om hiermee akkoord te gaan. Als ouders het oneens zijn met pakketaanpassingen, uitbreidingen van openingstijden of met de uren die worden gefactureerd, hebben zij een aantal mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen. Op de website van de rijksoverheid staan de mogelijkheden voor ouders beschreven>>

1 REACTIE

  1. Met deze maatregel slaat men volledig de plank mis. Het probleem zit hem in het feit dat ouders verplicht worden bijvoorbeeld 52 weken opvang af te nemen terwijl ze bijvoorbeeld maar 46 weken of zelfs minder nodig hebben. De opvangorganisatie is 52 weken open, biedt gedurende die 52 weken opvang en de ouder is genoodzaakt het contract te tekenen.
    Of de ouder wordt verplicht minimaal 2 dagen opvang af te nemen terwijl er maar behoefte is aan 1 dag opvang…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.