Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Drie-uursregeling niet in tijdvakken, maar exact aangeven

De drie-uursregeling, waarin organisaties minder beroepskrachten mogen inzetten, moet vanaf 1 januari 2018 exact worden vastgelegd in het beleidsplan. Het aangeven van tijdvakken waarin je mogelijk afwijkt, mag niet langer meer. Dit bevestigt het ministerie van Sociale Zaken.
Foto: iStock

Er was verwarring ontstaan over de invulling van de drie-uursregeling. Brancheorganisatie Kinderopvang had in een filmpje aangegeven hoe zij de regel interpreteerden: ondernemers mogen binnen tijdvakken aangeven dat ze in die periode afwijken van de beroepskracht-kindratio (bkr). Op die manier zouden ondernemers kunnen anticiperen op de wisselende groepssamenstelling. Dit wordt onder andere veroorzaakt door afwijkend haal- en brenggedrag van ouders, slaapjes van kinderen of andere onverwachte omstandigheden waardoor extra inzet van een beroepskracht wel gewenst is.

Exacte tijdstippen

Maar deze uitleg klopt niet, vonden de andere convenantpartijen (de vakbonden, BOinK en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang). Ook het ministerie van Sociale Zaken geeft nu, mede namens GGD GHOR Nederland en de VNG, aan dat de drie-uursregeling letterlijk moet worden uitgewerkt vanaf 1 januari 2018. Volgens de regelgeving moeten dan de exacte tijdstippen voor de drie-uursregeling in het beleidsplan worden vastgelegd. Als een ondernemer zich niet aan deze tijden houdt, keurt de toezichthouder dit af.

Verwarring

Het ministerie laat weten dat het filmpje van de Brancheorganisatie waarin de regel ruimer is uitgelegd, tot mogelijke verwarring kan leiden. De BK laat op de website weten dit ten zeerste te betreuren, maar vindt ook dat de eigen gekozen uitleg het doel en de geest van de regelgeving goed verwoordt. Dat een instelling die 10 uur of meer per dag maximaal 3 uur mag afwijken van de bkr, blijft overeind staan. Brancheorganisatie laat weten de uitvoering van het toezicht op de regel nadrukkelijk te gaan volgen.

Huidige uitleg

De huidige uitleg van de drie-uursregeling leidt nogal eens tot verwarring. Ook nu mag een ondernemer niet meer dan drie uur per dag afwijken van de bkr, maar dat mag niet tussen 9.30 uur en 12.30 uur en tussen 15.00 uur en 16.30 uur. Voor ouders is het vaak onoverzichtelijk op welk tijdstip van de dag er minder pm’ers worden ingezet.


Behalve de aanpassingen in de drie-uursregeling, verandert de beroepskracht-kindratio op zowel babygroepen als de bso. Beide bkr-wijzigingen zijn uitgesteld tot 1 januari 2019. Lees meer


 

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.