Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Doorstart Estro gewiekst voorbereid’

Aan de overname van Estro door het bedrijf Smallsteps hangt een luchtje, stelt Ewoud Poerink, een journalist van De Correspondent. Smallsteps is volgens hem geen Brits bedrijf, maar een Nederlandse bv, nog maar net opgericht speciaal voor de overname van de gezonde delen van Estro.
‘Doorstart Estro gewiekst voorbereid’
Foto: ANP

Snel na het nieuws over het faillissement, volgde het nieuws over een doorstart. Smallsteps, een Britse kinderopvangorganisatie van H.I.G. Capital investeert in het failliete Estro. Deze investeerder zou al meer dan dertig jaar ervaring in de kinderopvang hebben, volgens de Abvakabo. Maar dit beeld klopt volgens Poerink niet.

Mediabeeld

‘Van het Britse Smallsteps, met zo’n lange staat van dienst, had ik nog nooit gehoord’, schrijft Poerink in De Correspondent. Er is op het internet niets te vinden over een grote Britse kinderopvangorganisatie met die naam. Ook bij de investeerder zet Poerink zijn vraagtekens. ‘Volgens de website van H.I.G. Capital bestaat het fonds pas 21 jaar en heeft het vooral ervaring met sectoren die niets met kinderopvang van doen hebben.’ Desondanks neemt Smallsteps 250 locaties van Estro over. Na de doorstart zullen er 26.000 kinderopvangplaatsen (85 procent van het aanbod) met 2.600 medewerkers behouden blijven, aldus Poerink.

Bewindsvoerder

Het Financieele Dagblad meldt dat Estro ruim een maand voor het faillissement het hoofdkantoor op papier van Amersfoort naar Amsterdam verplaatste. Dat deed de kinderopvangorganisatie om de lastige rechtbank van Midden-Nederland te omzeilen, stelt de krant. De rechtbank Midden-Nederland stond niet positief tegenover de aanstelling van een stille bewindvoerder. De Rechtbank Amsterdam stelt die stille bewindvoerder wel aan. Zo’n bewindvoerder gaat nog voor het faillissement op zoek naar een overnamekandidaat.

Investeerder

Estro zou op deze manier achter de schermen al bezig geweest zijn met de investeerder H.I.G. Capital. Het lijkt erop dat de organisatie het faillissement goed heeft voorbereid. Opmerkelijk is dat Estro volgens het financiële blog Das Kapital eerder al grotendeels in handen was van de investeerder Bayside Capital. Samen met H.I.G Europe (de grootste investeerder in Smallsteps) valt Bayside Capital onder hetzelfde moederconcern: H.I.G. Capital, aldus het blog.

De interesse van andere overnamekandidaten zoals de Nederlandse kinderopvangorganisaties SWK-Groep en Partou werd genegeerd. Lees hier meer >>

Duur personeel

Poerink vindt dat de doorstart heel ‘gewiekst’ is voorbereid. Smallsteps is volgens hem geen Brits bedrijf, maar een recent opgerichte Nederlands bv, speciaal bedoeld om de gezonde delen van Estro over te nemen. Duur personeel en slechtlopende locaties worden volgens de journalist op deze manier aan de kant gezet.

Medewerkers

Estro bezat meer dan 31.000 kinderopvangplaatsen en had 3.600 medewerkers in dienst. Onder Smallsteps zullen er 26.000 kinderopvangplaatsen met 2.600 medewerkers behouden blijven. Poerink maakt een rekensommetje. ‘Bij Estro was er 1 medewerker op 8,3 kindplaatsen; bij het SmallSteps is er nog maar 1 medewerker op 10 kindplaatsen.’

Kostenbeheersing

Ongetwijfeld goed voor de beheersing van de kosten, meent de journalist, maar is het ook goed voor de kwaliteit? Hij verwacht dat juist de meest ervaren (en duurdere) medewerkers hun ontslag hebben gekregen. ‘Bij tienduizenden klanten moet inmiddels zijn doorgedrongen met wat voor management ze te maken hebben. Bij al die mensen zal deze vakantie de gedachte door het hoofd gaan: kan ik daar mijn kind aan toevertrouwen?’

De curator van Estro was deze week niet beschikbaar voor commentaar.

4 REACTIES

  1. Jammer voor kinderen, ouders en personeel dat er zo gesold kan worden met personen. Goed uitgedacht dit net voor de zomervakantie. De overname lijkt in kannen en kruiken. Heb je geld en een vlotte babbel dan krijg je alles voor elkaar. Is er in het verleden ook niet geld gepomp in Estro om de overnames te financieren? Kinderopvangbranche laten we bij onze taak blijven. Goede opvang, tevreden ouders en personeel en een eerlijke bedrijfsvoering.

  2. Lees alle reacties
  3. Op 5 augustus a.s. verschijnt het formele verslag van het faillissement. Wellicht dat hier zaken in staan die voor SWK en Partou reden zijn om een juridische procedure te beginnen. In de commentaren onder het stuk in de correspondent gaat men dieper op de materie in.
    Vwb de verhoudingen personeel-kinderen: dat is op basis van de (enige) informatie die smallsteps.info geeft. Hoe de precieze invulling qua fte’s is geregeld: dat moet nog blijken…

  4. ”Betrouwbare club met mensen”. Als het klopt wat hier staat: echt iets om trots op te zijn zou ik zeggen. Maar goed: het is dan mede te danken aan ons overheidsbeleid. Zij hebben het immers zo ver gekregen dat organisaties in nood zich in de meest onmogelijke bochten moeten wringen. Tsja: het kan dan niet uitblijven dat er zulke slinkse constructies bedacht gaan worden om bepaalde regelingen te omzeilen. Wie het laatst lacht…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.