Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Doorbreek scheidslijn kinderopvang en voorschoolse educatie’

Nog altijd loopt er in Den Haag een strakke scheidslijn tussen de twee kampen kinderopvang (die vooral de arbeidsparticipatie van ouders stimuleert) en voorschoolse educatie (waar kinderen zich ontwikkelen). De VNG, PO-Raad, Sociaal Werk Nederland, Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang vragen het ministerie om dit te doorbreken.
Foto: ANP

De komende week vergadert de Tweede Kamer over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De partijen wijzen politici erop dat kinderopvang al lang geen instrument is om alleen de arbeidsparticipatie te verbeteren, maar ook om ontwikkeling van kinderen te stimuleren met pedagogisch kwalitatieve opvang.

Budgetten samenvoegen

Het regeerakkoord biedt kansen, vinden de partijen, om de schotten tussen voorschoolse voorzieningen en het onderwijs eindelijk te doorbreken. ‘Wanneer de uitbreiding van de kinderopvangtoeslag, de extra budgetten voor voorschoolse educatie (VVE) en de al eerder beschikbaar gestelde ‘Asscher gelden’ integraal en in samenhang bekeken worden, ontstaat de mogelijkheid om ouders van alle kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar een robuuste combinatie van voorschoolse educatie en kinderopvang te bieden.’ Dat maakt de financiering overzichtelijk en de regeldruk minder, voeren de partijen nog aan.

Initiatieven

Net als in de brief die Kindcentra 2020 onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, refereren ook de vijf partijen aan eerder voorstellen en adviezen van de SER en de taskforce samenwerking onderwijs en kinderopvang. ‘Op veel plekken in ons land zijn al mooie initiatieven ontstaan in de samenwerking tussen verschillende organisaties die zich richten op de ontwikkeling van jonge kinderen. Zij lopen echter zonder uitzondering tegen belemmeringen in wet-en regelgeving aan.’

Lees de volledige brief op de website van de VNG


In een brief aan de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid vroeg Gijs van Rozendaal van Kindcentra 2020 onlangs aandacht voor de toekomst van Integrale Kindcentra. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.