Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit is wat je moet weten over het testbeleid

De coronamaatregelen zijn continu in ontwikkeling en veranderen met regelmaat. Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien: wat moet je als professional in de kinderopvang doen bij klachten? Welke regels gelden er? Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) zet alles overzichtelijk op een rij.
corona treft pedagogisch medewerkers
Mariakray / stock.adobe.com

Allereerst de welbekende regel: blijf thuis bij klachten.

Bij coronagerelateerde klachten blijf je thuis van de kinderopvang en laat je je testen. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Lees meer over de ziekteverschijnsel van corona op de website van het RIVM. Klik hier

Het NJI schrijft: ‘Direct na een vaccinatie tegen corona kun je last van bijwerkingen krijgen. Voor deze milde klachten kan een uitzondering gelden. Maak hierover een zorgvuldige afweging met je werkgever.’

Voorrang bij testen

Medewerkers in de kinderopvang en het onderwijs krijgen voorrang bij de coronatesten, zodat de kinderopvang of het onderwijs door kan blijven gaan. Lees meer over de voorrangsprocedure voor medewerkers in de kinderopvang.

Hoe regel je dat je getest wordt?

Je neemt contact op met jouw werkgever over de procedure op jouw werk voor het testen. Je kunt ook bellen met 0800-1202 voor een afspraak om je te laten testen bij de GGD. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Online een afspraak maken is ook mogelijk.

Wat doe je in afwachting van de testuitslag?

  • Je blijft thuis.
  • Als jij meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheidsklachten hebt, blijven al jouw huisgenoten ook thuis tot na de testuitslag.

Wat doe je na de testuitslag?

De test is negatief (geen corona):

Als je een antigeen(snel)test hebt laten uitvoeren, laat je dan testen op een GGD-testlocatie. Als die test ook negatief is, mag je weer werken op locatie indien je milde klachten hebt (geen koorts). Blijf je wel goed aan de algemene hygiënemaatregelen houden en gebruik indien nodig persoonlijke beschermingsmiddelen.

De test is positief (wel corona):

  • Je blijft thuis in isolatie tot:
    • minimaal zeven dagen na de start van de klachten die wijzen op corona en
    • je 48 uur koortsvrij bent (temperatuur onder de 38 graden zonder dat je paracetamol of andere pijnstillers gebruikt die de temperatuur kunnen verlagen) en
    • je minimaal 24 uur klachtenvrij bent.
  • Iedereen in het huishouden blijft thuis. Lees hier meer over bij Huisgenoot van de professional heeft corona.
  • De GGD start het bron- en contactonderzoek.
  • Als je door bijvoorbeeld hooikoorts of astma herkenbare klachten hebt, tellen deze niet mee als coronagerelateerde klachten.
  • Sommige klachten, zoals moeheid, niet kunnen ruiken of proeven of een hoestje, kunnen na een virusinfectie langer blijven bestaan. Deze klachten worden daarom niet meegerekend om te beoordelen of je minimaal 24 uur klachtenvrij bent. Als je twijfelt of je weer aan het werk mag, neem dan contact op met de bedrijfsarts of de huisarts.

Lees meer over wat je moet doen wanneer een huisgenoot is getest op COVID-19 of corona heeft, klik hier

‘Overig nauw contact’ heeft corona

Wanneer ben je een overig nauw contact?

Je wordt als overig nauw contact (categorie 2) beschouwd in het bron- en contactonderzoek van de GGD wanneer je zonder gebruik van (voldoende) persoonlijke beschermingsmiddelen:

  • in totaal meer dan vijftien minuten (binnen een periode van 24 uur) op minder dan anderhalve meter afstand contact hebt gehad met iemand met corona (in de besmettelijke periode) (maar geen huisgenoot).
  • je korter dan 15 minuten contact met een hoog risico gehad hebt met iemand met corona. Denk bijvoorbeeld aan in het gezicht hoesten.

Hoe weet je of je een ‘overig nauw contact’ bent?

  • De GGD neemt contact met je op als je in een bron- en contactonderzoek zit. De GGD zal aan het begin en aan het eind (dag tien) telefonisch contact met je opnemen om opvolging van quarantainemaatregelen en het eventueel ontstaan van klachten te bespreken.
  • Een eigen contact informeert je.
  • Je ontvangt (wanneer je deze app hebt) een melding in de CoronaMelder app.

Wat te doen wanneer je een ‘overig nauw contact’ bent?

  • Je volgt de leefregels voor nauwe contacten en gaat 10 dagen in quarantaine. Je mag dan dus ook niet werken. En je wordt geadviseerd om je zo spoedig mogelijk te laten testen via de teststraat van de GGD, ook als je geen klachten hebt.
  • Daarnaast vraagt de GGD of je ook op (of na) de vijfde dag na het laatste contact met de positief geteste contact een PCR-test wil plannen. Dus ook als je geen klachten hebt. Voor kinderen tot en met 6 jaar kan dat in een aantal gemeenten door middel van een speekseltest. Informeer eventueel vooraf of deze test op jouw testlocatie ook beschikbaar is. Let op: de speekseltest is niet op iedere testlocatie of in elke gemeente beschikbaar. Er wordt wel geprobeerd zoveel mogelijk aandacht te besteden aan zo kindvriendelijk mogelijk testen. Lees ook dit nieuwsbericht van de GGD over testmethoden bij kinderen en hoe de GGD kindvriendelijk testen organiseert.
  • Als de test op of na dag vijf vanwege het bron- en contactonderzoek positief is, blijf je thuis in isolatie tot en met de vijfde dag na de testafname. Je blijft dus ten minste thuis tot de tiende dag na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot. Ook jouw huisgenoten en ‘overige nauwe contacten’ gaan voor vijf dagen in quarantaine. Er wordt tot de testdatum teruggekeken naar jouw contacten. Als je in deze periode klachten krijgt, dan geldt vanaf het moment van de klachten het reguliere beleid bij een positieve test met klachten.
  • Als de test op of na dag vijf negatief is, hoef je niet langer thuis te blijven. Als je in je werk intensief contact hebt met cliënten met een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona, geldt dat je tien dagen na het laatste contact niet naar je werk gaat. Als je geen contact hebt met cliënten met een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona, mag je na de negatieve testuitslag je werkzaamheden hervatten. Daarbij draag je tien dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon altijd een chirurgisch mondmasker minimaal type II. Buiten het werk vermijd je zoveel mogelijk contact met personen die een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van corona.
  • Als je klachten krijgt, laat je je direct testen.

Nog vragen? Meer informatie vind je op de website van het NJI >>

Mailen kan ook naar: coronavirus@nji.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.