Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directe financiering minimaal een jaar uitgesteld

Marianne Velsink
De directe financiering in de kinderopvang wordt een jaar later ingevoerd. Dit heeft staatssecretaris Tamara van Ark besloten. Ze wil dit omvangrijke project zorgvuldig oppakken.

Met de directe financiering gaat de kinderopvangtoeslag niet meer direct naar de ouders. Dit geld gaat via DUO naar kinderopvangorganisaties. Ouders hoeven dan alleen nog maar de eigen bijdrage te betalen. Ook dit kunnen zij regelen via een digitale portemonnee in een DUO-omgeving.

Planning

Het plan was dat alle ouders vanaf 2020 met de directe financiering te maken zouden krijgen. Vanaf 2019 zou dit geleidelijk worden ingevoerd. Maar deze planning schuift nu ‘in elk geval een jaar op’, aldus Van Ark. Ze noemt hierbij niet in welk jaar de directe financiering dan wel ingaat. Het lijkt erop dat ze hier nog geen uitspraak over wil doen.

Kansrijk

Het plan om de financiering van de kinderopvang te veranderen, noemt de staatssecretaris kansrijk, maar wel een richting die zorgvuldigheid vereist vanwege de impact van de wijzigingen. Na overleg met de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Financiën heeft ze besloten extra tijd te nemen voor de uitwerking en voorbereiding.

In het voorjaar van 2018 wordt de Kamer geïnformeerd over hoe het nu verder gaat met de directe financiering

Lees de brief over de nieuwe financieringssystematiek hier

Bekijk hier zes redenen om de huidige financiering aan te pakken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.