Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dichterbij dan je denkt’: Week tegen Kindermishandeling

Van maandag 15 tot en met zondag 21 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Kindermishandeling is een hardnekkig probleem. Zo groeit ongeveer 3 procent van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. De Week dient als extra stimulans om een verschil te maken voor een kind dat in de knel zit.

Foto: Adobestock

Dit jaar is het thema ‘Dichterbij dan je denkt’. Dit thema moet het besef vergroten dat mishandeling ook dichtbij plaats kan vinden.  Wie zich zorgen maakt om een kind kan advies vragen of een melding doen bij Veilig Thuis. Ook kunnen scholen gebruik maken van de gids Ieder kind geïnformeerd om het gesprek te voeren over kindermishandeling. Het thema bespreekbaar maken in de klas kan helpen om inzicht in de problematiek te krijgen.

Schoolklas

In Nederland zijn naar schatting 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling of huiselijk geweld. In de voorgaande Week tegen Kindermishandeling meldde de PO-Raad dat het om gemiddeld één kind per schoolklas gaat.

Activiteiten

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling zijn jaarlijks tientallen activiteiten. Scholen die bijvoorbeeld een bijeenkomst of webinar organiseren, kunnen deze voor 12 november melden op de website. Het overzicht van alle activiteiten is hier te vinden.

#dichterbijdanjedenkt

Zelf de Week tegen Kindermishandeling onder de aandacht brengen? Via je social media-accounts kun je gebruik maken van de hashtags #dichterbijdanjedenkt en #weektegenkindermishandeling.

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis. Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.