Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze geheime brief zullen veel kinderen krijgen

Ieder kind een eigen verzameling van de mooiste kinderboeken, die een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven: dat is de missie van de campagne Geef een (prenten)boek cadeau. 

Scholen en kinderdagverblijven kunnen de jonge lezersharten bereiken door vanaf 23 april het boek De brief voor de koning aan zoveel mogelijk kinderen te geven. Deze klassieker van Tonke Dragt over een geheime brief en een ongelooflijk avontuur is vanaf die datum verkrijgbaar in de – dan hopelijk geopende – boekhandels. Voor een klein bedrag en tot de stapel op is.

Een maand later, op 21 mei, is het prentenboek Max en de maximonsters van Maurice Sendak aan de beurt. Scholen, kinderopvang en (andere) gulle gevers kunnen vanaf die datum exemplaren daarvan weggeven voor maar 2,50 euro.

Kinderen zonder boeken

De afgelopen jaren heeft de stichting elk voorjaar een jeugd- en prentenboek beschikbaar gesteld om de boekenkastjes te vullen. Alleen al in 2020 kregen kinderen in totaal zo’n half miljoen exemplaren cadeau. Door de nadruk op het ‘geven’ te leggen, hoopt de stichting ook kinderen te bereiken die – om wat voor reden dan ook – thuis geen boeken hebben.

Woordenschat

Voorlezen en vrij lezen zijn essentieel voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Het effect op woordenschatontwikkeling is enorm: met een kwartier vrij lezen per dag leren kinderen zo’n duizend woorden per jaar. Het geven van een boek is een impuls voor leesplezier en -bevordering.

Alles vergeten

Tonke Dragt creëert vol fantasie haar eigen werelden waarin ze kinderen meeneemt en even alles laat vergeten. De brief voor de koning werd in 2004 bekroond met de Griffel der Griffels, als mooiste boek van de voorafgaande halve eeuw.

Zelf schilderen

Leuk detail: zelf te beschilderen houten boekenplankjes, gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer, zijn te koop bij de lokale boekhandel. Zo kan elk kind zijn of haar lievelingsboeken een extra bijzonder plekje geven.


Tips voor in de school:

  • Organiseer een leuke start: ‘De hele school leest!’
  • Laat kinderen een week lang elke morgen tien minuten lekker lezen. Lees zelf als leerkracht mee.
  • Organiseer verwerkingsactiviteiten aan de hand van lessuggesties.
  • Praat met leerlingen over hun leeservaringen.
  • Ga door op de thema’s uit de boeken.
  • Betrek ouders bij het lezen. Geef hen een boek cadeau of nodig ouders uit bij een voorleesochtend.
  • Maak het lezen zichtbaar in de school en vraag posters aan via onderwijs@geefeenboekcadeau.nl

Alvast boeken bestellen voor school of kinderdagverblijf? Neem dan contact op met de lokale boekhandel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.