Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Den Haag wil af van vervuilde wachtlijsten scholen

Wachtlijst

Ouders in Den Haag kunnen hun kind vanaf januari pas op 1-jarige leeftijd inschrijven voor een basisschool en niet meer wanneer zij dat zelf willen. Zo wil de gemeente voorkomen dat ouders hun vaak nog ongeboren kind op verschillende scholen tegelijk inschrijven, met vervuilde wachtlijsten als gevolg.

Dat maakte de Haagse onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven maandag bekend.

Foto van een embryo
‘We willen af van de situatie dat ouders met een foto van de embryo in de hand, kinderen komen inschrijven voor de basisschool. Het is niet langer: wie het eerst komt, het eerst maalt. Iedereen kan zijn kind nu op tijd inschrijven voor de gewenste basisschool’, aldus Van Engelshoven.

Populaire scholen
In Den Haag, en in meer grote steden, lopen schoolbesturen tegen het probleem van de populaire school aan. Daar is vaak een run op en krijgt daardoor niet iedere ouder een eerlijke kans. Volgens de wethouder komt Den Haag met deze maatregel tegemoet aan de wens van de ouders.

Stroomlijnen
Een woordvoerder bij het ministerie van Onderwijs zegt dat in sommige steden ouders hun kinderen al inschrijven op een basisschool als ze nét geboren zijn, omdat ze anders op een wachtlijst belanden: ‘Het is hartstikke goed als gemeenten en scholen in dat soort gevallen afspraken maken om de inschrijving van kinderen voor de basisschool te stroomlijnen.’

Zorgplicht
Als kinderen 11 maanden zijn, krijgen ze van de gemeente een oproep hun kind bij één basisschool aan te melden. De scholen verzamelen alle aanmeldingen en bepalen vervolgens zelf hoeveel kinderen en welke er worden toegelaten. Wie er niet doorkomt, kan zich bij een nieuwe school aanmelden. Schoolbesturen zeggen wel een zorgplicht te voelen om in het eigen aanbod dan naar een andere school te kijken.

Bron: ANP
ANP Photo, Arie Kievit

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.