Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Den Haag voorbeeldgemeente wachtlijsten

Den Haag voorbeeldgemeente wachtlijsten

Den Haag wordt al voorbeeldgemeenten genoemd als het gaat om het oplossen van wachtlijsten voor de kinderopvang. Drie jaar geleden nog had Den Haag lange wachtlijsten, maar inmiddels zijn vraag en aanbod in balans.

‘Ik heb ze morgen geplaatst’
Dit zegt Yvette Vervoort van Netwerkbureau Kinderopvang in de krant Metro. ‘Geef me vijf kinderen en ik heb ze morgen geplaatst’  aldus Vervoort. Het Netwerkbureau, ooit opgezte vanuit het Minsisterie van Sociale Zaken om knelpunten in de kinderopvangmarkt in kaart te brengen, heeft een grote rol gespeeld in het bemiddelen tussen kinderopvang en onderwijs in Den Haag.

Meer lucht in de capaciteit
De gemeenten en de Haagse schoolbesturen hebben in 2008 een convenant getekend pm de buitenschoolse opvang met vijftig procent uit te breiden. ‘In 2010 is dat percentage bijna gehaald’, weet Vervoort.  Vooral de focus op de bso heeft ertoe bijgedragen dat wachtlimjsten enorm geslonken zijn. Er zijn voor sommige locaties nog wel wachtlijsten, maar er zijn in Den Haag ook opvangplaatsen waar helemaal geen wachtlijsten meer zijn. Zo is er meer lucht in de capaciteit gekomen.

Gemeente heeft de regie
Ook vernieuwend in Den Haag is dat de gemeente een regierol speelt voor kinderopvang in de stad. De meeste gemeenten blijven juist ver van kinderopvang sinds die door de wet kinderopvang in 2005 onder hun vleugels is weggehaald.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.