Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Definitief besluit: maximum uurprijzen 2023 met 5,58% geïndexeerd

Frida Noordzij
Het definitieve Besluit kinderopvangtoeslag 2023 is dinsdag 11 oktober gepubliceerd. In dit besluit staan voor 2023 de maximum uurprijzen, de toetsingsinkomens en het besluit om de koppeling gewerkte uren los te laten. De maximum uurprijzen voor kinderdagverblijven en bso’s zijn met 5,58% geïndexeerd, voor gastouderopvang valt de indexering lager uit: 3,22%.
definitief-besluit-maximale-uurprijzen-2023-met-558-geindexeerd
CoolestMovies / Getty Images / iStock

Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.

In het definitieve besluit zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

Maximum uurprijzen

De maximum uurprijs 2023 bedraagt voor:

  1. dagopvang € 8,97;
  2. buitenschoolse opvang € 7,72; en
  3. gastouderopvang € 6,73.

Lagere indexering gastouderopvang

De indexering van de maximum uurprijs in de gastouderopvang is lager dan de andere opvangvormen. Hierbij is rekening gehouden met de verlaging van € 0,15 op dit percentage als gevolg van de bekostiging van de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang.

Bovenstaand besluit is niet uit te leggen volgens Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders. ‘De huidige uurtarieven zijn vaak al niet kostendekkend en met deze verlaging wordt gastouderopvang voor steeds meer ouders minder toegankelijk. De ouders die gebruik maken van deze mooie vorm van opvang krijgen de rekening gepresenteerd.’ Lees meer

Koppeling gewerkte uren

De koppeling gewerkte uren (KGU) is losgelaten. Dit betekent dat het aantal gewerkte uren niet meer direct gekoppeld is aan het aantal uren kinderopvang waarover recht op toeslag bestaat, legt de BK uit. Ouders moeten nog wel voldoen aan de arbeidseis. Per kalendermaand waarin ouders betaalde arbeid hebben verricht, kan er aanspraak worden gemaakt op ten hoogste 230 uren kinderopvangtoeslag. Er wordt daarbij uitgegaan van het aantal maanden van de ouder die het minste aantal maanden heeft gewerkt. Het opgebouwde recht kan gespreid over het kalenderjaar worden opgenomen.

Indexering toetsingsinkomens

Ook de toetsingsinkomens van de inkomensgroepen worden jaarlijks met ingang van 1 januari geïndexeerd. Het indexeringspercentage voor 2023 bedraagt 3,37%.

Lees hier het definitieve besluit >>

Het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang is opnieuw flink gestegen: in het tweede kwartaal van 2022 gingen in totaal 887.000 kinderen naar de kinderopvang. Een toename van 58.000 vergeleken met een jaar daarvoor. Ook gaan kinderen meer uur naar de kinderopvang, gemiddeld 64,5 uur per maand. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.